Soferi fara RCA. Retrospectiva 2015
Conform statisticilor oferite de Inspectoratului General al Politiei Romane, numarul soferilor sanctionati de Politia Rutiera pentru ca au condus fara a fi asigurati RCA a crescut in 2015 fata de anul precedent.
Astfel, la nivel national s-au inregistrat 7.710 amenzi contraventionale pentru lipsa asigurarii RCA, cu 670 mai multe decat in 2014.
„De asemenea, in 7.452 de situatii (cu 598 mai multe fata de anul 2014), odata cu aplicarea sanctiunii contraventionale, s-a retinut si certificatul de inmatriculare al vehiculului, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii”, au transmis reprezentantii IGPR.
Toti proprietarii de autovehicule din Romania sunt obligati sa incheie o asigurare RCA, iar cei care incalca aceasta norma legislativa risca sa fie sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei, retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare.
In cadrul unui raport publicat in luna noiembrie 2015 de Consiliul Concurentei se dovedeste ca gradul de cuprindere in asigurarea RCA, calculat ca procent al vehiculelor asigurate, in totalul vehiculelor inmatriculate, era de 72,5%, la finalul primului semestru 2015. Gradul relativ scazut de asigurare RCA a fost pus, insa, si pe baza faptului ca multe dintre autovehicule, chiar daca sunt inmatriculate in Romania, nu circula pe drumurile publice.
In cazul in care esti implicat intr-un accident in care soferul vinovat nu detine o polita de asigurare RCA valabila va trebui sa te adresezi Fondului de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS). Despagubirile pentru daune materiale si pentru vatamari de persoane si decese in astfel de situatii pot fi accesate doar prin FPVS. Totodata, este bine de stiut ca daca te afli in postura soferului fara RCA, FPVS are dreptul de a se indrepta in regres asupra celui vinovat de producerea accidentului.
Daca ai plecat la drum si ai uitat de RCA, descarca aplicatia i-Asigurare, comanda polita RCA si ti-o trimitem rapid pe e-Mail.
Lasă un răspuns