Sfarsitul lui 2021 a adus noi reglementari din partea Parlamentului European cu privire la asigurarile RCA. 

Daca esti interesat(a) sa citesti modificarile in detaliu, poti consulta documentul aici. Iar daca vrei sa stii care sunt implicatiile asupra ta ca prorpietar de autovehicul, iata cele mai importante detalii:

  1. Creste valoarea maxima de despagubire atat pentru daunele materiale, cat si pentru vatamarile corporale. Reglementarea nu poate decat sa ne bucure la prima vedere, totusi trebuie sa ne asteptam si la o majorare a preturilor la asigurarea RCA, ca drept consecinta. 

Bine de stiut: In cazul accidentelor, limita maxima de despagubire pentru pagubele materiale acoperite de asigurarea RCA creste de la 1,22 pana la 1,3 milioane de euro.

Esti curios sa afli daca noua lege a influentat pretul asigurarii tale? Acceseaza calculatorul RCA, completeaza formularul cu datele personale si ale masinii tale, iar aplicatia iti va afisa toate tarifele, de la toti Asiguratorii din Romania. Mai mult decat atat, daca iti doresti sa fii la curent in permanenta cu privire la fluctuatia preturilor, poti descarca aplicatia i-Asigurare pe iOS sau Android si vei putea vizualiza tarifele ori de cate ori doresti, cu un efort de cateva clickuri.  

  1. Noua lege RCA stabileste un sistem de comparatie a preturilor independet fata de cele ale brokerilor sau ale asiguratorilor. Acest sistem vine insa sa afiseze repere de tarife si nu invalideaza calculatoarele de pret disponibile acum la nivelul pietei de brokeraj; poti sa citești pe larg aici.
  2. Totodata, noua lege instituie obligativitatea ca toate statele membre UE sa implementeze un sistem de protectie a clientilor in cazul in care Asiguratorul intra in faliment. Pentru noi, masura este mai mult decat oportuna in contextul in care in noiembrie, Tribunalul Bucuresti a demarat procesul de lichidare a City Insurance, ceea ce vizeaza nu mai putin de 2 milioane de asigurari RCA inca in vigoare. Romania are deja un cadru legal prin care asiguratorii care intra in procedura de redresare sau in faliment sa le fie preluat spre administrare portofoliul asigurarilor RCA pentru fluidizarea cererilor de despagubire.

Bine de stiut: Ai o asigurare auto incheiata la City Insurance? Incepand cu 29 noiembrie, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) va incepe sa faca platile pentru cererile depuse de catre cei care au inregistrat pagube in urma unui accident de care nu se fac vinovati. 

Totodata, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) si Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) vin in sprijinul asiguratilor City Insurance si celor pagubiti de persoane care au incheiate asigurari la acest Asigurator, printr-un ghid care va ajuta in recuperarea daunelor. Acesta, alaturi de alte informatii utile, pot fi verificate aici