modificari-rca

Un nou proiect de lege poate schimba radical regulile RCA cu care suntem obisnuiti si poate aduce scumpiri majore pentru anumite categorii de soferi.

Chiar daca propunerile sunt deocamdata in dezbatere, exista o lista care a fost agreata de cei care au participat la discutii, iar printre cele mai importante modificari propuse se numara:

1. Scumpirea Rca pentru soferii cu multe amenzi si masini puternice. Asiguratorii solicita accesul la baza de date a Politiei pentru a calcula prima de asigurare pe baza istoricului soferului. CNP-ul soferului si datele tehnice ale autovehiculuiui vor fi factorii cei mai importanti in determinarea pretului RCA. Practic istoricul amenzilor si o putere mare a masinii pot determina un pret mai mare, pe cand dotarile care pluseaza la siguranta pot determina un pret mai mic.

2. Repari masina pe propriul RCA. Aceasta masura este lesne de inteles. Momentan o asigurare RCA se alege in functie de cel mai mic pret, iar prin aceasta modificare comportamentul consumatorului cu certitudine se va schimba. “Cel mai mic pret” va fi inlocuit de cel mai serios Asigurator.

3. Rca pe orice perioada iti doresti. Cum ar fi sa poti comanda asigurarea pe o luna si doua saptamani, iar in urmatoarele trei luni sa nu platesti RCA pentru ca tii masina in garaj? Ei bine, astea sunt modificari pe care ASF le ia in calcul.

4. Eliminarea riscului aferent Cartii Verzi pentru autovehiculele de transport persoane care isi desfasoara activitatea doar in Romania. In prezent parcul RATB, tramvaiele, troleibuzele platesc Rca de parca ar putea avea accidente in afara tarii, ceea ce este imposibil.

5. Pret de referinta pentru polita Rca pe criterii de varsta pentru masinile aflate in proprietatea persoanelor fizice, iar pentru persoanele juridice, in functie de tonajul masinii.

Aceste propuneri vin intrucat ”ASF este în curs de inițiere a unui proiect ce vizează creșterea transparenței față de consumatori, inclusiv prin publicarea unor date statistice privind daunalitatea și prețurile de referință pe segmente de asigurați”.