riscuri-locuinta

O locuință reprezintă una dintre cele mai importante achiziții pentru mulți români. De asemenea, reprezintă și un efort imens pentru majoritatea care încalță pantofii de creditor pentru zeci de ani.  Alții, încalță pentru ani buni pantofii de expat și se expun la munci grele pentru a-și îndeplini visul de a avea o locuință în țară.

Totuși, se ajunge la o situație destul de bizară: românii investesc bani, timp, energie pentru a-și îndeplini visul, însă mulți nu conștiențizează riscurile la care este expusă locuința lor și cât de ușor ar putea să piardă toată investiția, ignorând protecția asiguărilor de locuință obligatorii și facultative.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), România are, în momentul de față, 8,92 de milioane de locuințe, însă, la finalul lunii septembrie 2017, doar 1.660.916 dintre acestea erau asigurate, prin polița PAD, împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren, riscuri naturale specifice României. Ceea ce înseamnă că, în cazul producerii unui eveniment major, aproximativ 7,26 de milioane de români nu vor fi despăgubiți, pentru că nu și-au asigurat locuințele.

Riscuri la care se expun locuințele din România

  • În medie 12 localități sunt afectate zilnic de inundații
  • La fiecare 2 zile are loc un cutremur – 15-20 de cutremure pe lună. Chiar dacă intensitatea lor nu ne sperie, nu ar fi deloc greu de urmărit ciclicitatea celor intense

Potrivit unui studiu UNSAR, zona seismică Vrancea este cea mai activă prin primsa cutremurelor produse. Cutremure cu magnitudinea 6 şi peste apar în Vrancea aproximativ la fiecare 10 ani, cutremure cu magnitudinea 7 la fiecare 33 de ani, în timp ce seisme cu magnitudinea de peste 7,5 la fiecare 80 de ani.

Specialiștii consideră că în cazul manifestării unui cutremur puternic cu originea în Vrancea, cele mai expuse orașe ar fi cele situate în nord-est: Focşani, Galaţi, Bacău, Vaslui şi Iaşi, precum și cele situate în sud-vest: Buzău, Râmnicu Sărat, Ploieşti, Bucureşti, Târgovişte, Piteşti, chiar şi Giurgiu şi Alexandria.

  • 18 case sunt distruse zilnic de incendii
  • 69 de locuințe cad pradă zilnic hoților
  • 34 de municipii, 78 de orașe și 875 de comune sunt expuse la alunecările de teren
  • 3000 de locuințe din București sunt încadrate în clasa I de risc seismic, iar un cutrem de 7 grade ar putea duce la pierderea de 6.500 de vieți omenești

Investește în siguranța casei tale. Te costă un covrig pe zi sau cafeaua de dimineață.

Calculează tarife asigurare de locuință