noi reguli pentru rcaASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) dorește să limiteze comisioanele de intermediere pentru polițele de asigurare RCA și să interzică modificarea prețurilor mai devreme de 12 luni de la ultima modificare.

De asemenea, ASF propune și abrogarea unui articol care nu a avut viață prea lungă și anume cel care viza interzicerea beneficiilor acordate odată cu încheierea unei polițe de asigurare RCA. Astfel, cei care își vor achiziționa o astfel de poliță pe viitor, ar putea profita și de asistență rutieră sau asistență juridică, chiar reduceri pentru polița CASCO.

“Astfel, chiar și în acest moment ASF poate interveni în mod direct prin limitarea comisionului de intermediere fără a mai fi nevoie de o modificare a legislației secundare în măsura în care indicatorii raportați de asigurător/asigurători nu sunt în concordanță cu obligațiile asumate prin încheierea poliței RCA”, se arată în expunerea de motive privind propunerea de modificare a Normei 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.

 “Nu va fi o plafonare generală a comisioanelor, așa cum a fost intenția inițială. Se va interveni la fiecare firmă în parte. ASF vrea să înceapă cu asigurătorii care au probleme și, în primul rând, cu City Insurance. Acolo vor să ducă de la 18% la 7% comisionul. Ar fi o reducere semnificativă de costuri pentru City. Probabil vor merge și la Euroins, care plătește acum până la 20%”, explică sursele citate.

Potrivit ASF, comisionul de intermediere calculat la nivelul întregii piețe era de aproximativ 14% la finalul primului trimestru al acestui an, de la 17,3% în urmă cu doi ani, în condițiile în care RCA este o formă de asigurare obligatorie, iar comisionul se regăsește inclus în prima de asigurare plătită de asigurat.

ASF susține că măsura interzicerii modificării tarifelor de prima la interval mai mic de 12 luni de la ultima modificare, apare în contextul în care marea parte a asigurătorilor procedează la modificarea frecventă a tarifelor sau recurg des la practica indexării acestora pentru un anumit segment de asigurați într-un interval scurt de timp.

Astfel, în timp, întreaga tarifare se modifică, ceea ce conduce la o impredictibilitate și o instabilitate în ceea ce privește evoluția primei de asigurare.

În cazul abrogării prevederilor privind interzicerea ofertării, promovării si comercializării polițelor RCA la alte prime decât cele înscrise în poliță și acordării oricăror avantaje colaterale potențialilor asigurați la încheierea unei astfel de polițe, precum eliminarea obligației asigurătorilor referitoare la comercializarea polițelor RCA la același preț, indiferent de canalul de distribuție, ASF spune că măsura poate conduce la creșterea competiției între diferitele canale de vânzare, ceea ce ar putea conduce la o scădere a cheltuielilor asigurătorilor cu distribuția pentru canalele necompetitive de vânzare.

Sursa Info: Profit.ro