incendiu_asigurare_locuinta

În România, zilnic sunt distruse de incediu 12 locuințe, anual au loc, în medie, 4540 de incendii, iar în ceea ce priveșe numărul victimelor, datele sunt îngrijorătoare: 200 de persoane își pierd viața, iar numărul răniților se ridică până la 600 de persoane.  

Cele mai frecvente cauze de producere ale incendiilor sunt instalațiile electrice defecte sau improvizate, aparatele electrice uitate sub tensiune, dar și coșurile de fum defecte sau necurățate. Așadar, incendiile pot fi, în mare parte, prevenite, cu puțină atenție și responsabilizare. 

  • Nu solicita excesiv instalația electrică, prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice, a căror putere totală o depășesc pe cea a instalației.  
  • Acum că frigul deja și-a facut prezența, asigură curățarea coșurilor de fum înainte de a utiliza soba sau centrala pe lemne, neapărat cu o persoană specializată. Totodată, încearcă să folosești doar materialul combustibil pentru care a fost destinată soba și evită supraîncărcarea acesteia. Așează o tăviță metalică în fața sobei pentru a evita izbucnirea unui incendiu din cauza scânteilor.  
  • Atunci când gătești, curăță și îndepărtează depunerile de grăsime și resturile de mâncare de pe aragaz, plită, etc. deoarece acestea pot lua ușor foc.  

!!NU folosi apă pentru stingerea focului izbucnit la aparatele electrice, deoarece există riscul să te electrocutezi. Dacă nu ai la îndemână un stingător, după deconectarea aparatului de la rețeaua de alimentare cu energie electrică, folosește un prosop ud sau o haină pentru înăbușirea flăcării.  

  • Fumatul este una dintre cele mai frecvente cauze de izbucnire a incendiilor în apartamente. Utilizează o scrumieră grea, care să nu se răstoarne ușor și care să fie fabricată dintr-un material ignifug. Este recomandat să pui apă în scrumieră pentru a favoriza stingerea rapidă a țigărilor.  
  • Verifică dacă este oprit aragazul și nul folosi pentru a încălzi încăperea pe timp de noapte. Funcționarea acestuia sau a alor dispozitive cu gaze, poate duce la consumarea oxigenului, iar de aici până la asfixiere nu este decât un pas. De asemenea, lipsa oxigenului duce la stingerea flăcării, la răspândirea gazului și implicit creșterea riscului de explozie. În astfel de situații explozia poate izbucni și prin aprinderea unui bec sau a unei țigări.  

Dispozitive care te ajută în caz de izbucnire unui incendiu 

Stingătoarele de incendiu  

Plasează un stingător de incendiu în holul de la intrarea în casă sau într-un loc în care se poate ajunge rapid.  

Detectoarele de fum 

Un astfel de dispozitiv te va avertiza imediat de izbucnirea unui incendiu sau apariția fumului și îți va acorda timp de evacuare în condiții de siguranță.  

 Ține minte! 

Pagubele produse de incendii în Romania se ridică anual la câteva zeci de milioane de euro, iar asigurarea locuinței este una dintre cele mai ieftine modalități de protejare a investițiilor. Vezi și tu cât costă să-ți asiguri locuința