cornel coca-constantinescuComisionul RCA a fost pentru o vreme in colimatorul ASF si discutat intens de brokerii de asigurare. In urma dezbaterilor s-a hotarat ca acesta sa nu fie redus la 10%, asa cum s-a propus initial, dar sa fie mentionat pe polita de asigurare.

„Polita de asigurare RCA contine in mod obligatoriu informatii despre: partile implicate in contract, perioada de valabilitate a asigurarii, limitele maxime de despagubire stabilite de asigurator, prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achizitie directa, clasa bonus-malus si numarul de inmatriculare/inregistrare ori numarul de identificare al vehiculului, precum si statele in care acest document are valabilitate”, se arata in Norma privind asigurarea RCA.

Comisionul RCA va fi mentionat pe polita de asigurare, atat in valoare absoluta, cat si ca procent aplicat primei de asigurare mentionata pe polita si va fi inclus in prima de asigurare totala.

„Incercam sa adoptam o serie de masuri care, in principial, trebuie sa duca spre stabilizarea pietei pe fondul cresterii gradului de protectie a consumatorului. ASF nu doreste expres sa creasca sau sa scada comisioanele. Din contra, piata este libera, piata trebuie sa isi stabileasca nivelul de comision, nivelul de prima pentru fiecare asigurare in parte, dar acesta trebuie sa fie un nivel corect”, a declarat Cornel Coca-Constantinescu, Prim-vicepresedinte ASF.

De asemenea, el a mai precizat ca nivelul comisionului RCA nu va fi plafonat la 10%, cu mentiunea ca „ASF isi rezerva dreptul ca, pe baza analizei indicatorilor raportati (de asiguratori), in scopul protejarii asiguratilor/pagubitilor, sa intervina prin limitarea comisionului de intermediere.”

„ASF nu doreste sa intervina direct pe comision. In momentul de fata, comisionul mediu de intermediere de 18% din piata este influentat de comisionul aferent RCA, care de regula se regaseste la 25%, poate chiar 30%. Aceasta dezechilibreaza media in sistem. Cheltuiala cu distributia proprie a asigurarilor este intre 10% si 14%.  „Undeva aici ar trebui sa se regaseasca si comisionul intermediarilor”, completeaza Cornel Coca-Constantinescu.

Norma privind comisionul RCA va intra in vigorare de la inceputul anului viitor. Astfel, de la 1 ianuarie 2015, societatile de asigurare trebuie sa notifce catre ASF, nivelul tarifelor RCA practicate. Norma prevede si ca asiguratorii nu au posibilitatea de realiza modificari la nivelul tarifelor de prima mai devreme de 12 luni, de la ultima notificare. De asemenea, asiguratorii RCA au obligatia de a practica aceeasi prima de asigurare indiferent de canalul de distributie utilizat.

Nerespectarea reglementarilor impuse de ASF se poate sanctiona cu retragerea autorizatiei de a practica asigurarea RCA.

„Tarifele de prima stabilite de asiguratori pot contine reduceri comerciale pana la un nivel de maximum 10%, cu exceptia reducerilor acordate pensionarilor si persoanelor cu deficiente locomotorii, precum si a celor stabilite prin sistemul bonus-malus”, se mentioneaza in norma.

Comisionul Rca va influenta tariful?

Potrivit reprezentantului ASF, norma este impusa in ideea de a reglementa tarifele asigurarilor si a stabili un echilibru intre riscurile asumate si tarife. Cu toate acestea, s-a mentinonat si ca anul acesta s-au inregistrat si majorari de pana la 50%, la unele companii de asigurare (Astra, de exemplu).

Se ia in calcul scumpirea tarifelor intrucat sunt companii care inregistreaza pierderi pe acest segment, iar pentru a face fata cerintelor, sunt nevoite sa creasca preturile.


i-Asigurare iOS i-Asigurare Android