asigurare casa

Asigurarile, in tot conglomeratul lor, reprezinta o piata complexa, greu de inteles, ce genereaza pagube pentru ambii actori (Asigurat si Asigurator) si in care romanii au din ce in ce mai putina incredere. Clasa auto este, fara indoiala, cea mai dezbatuta zona a asigurarilor. Exista insa, si clasa asigurarilor de locuinta, care desi sta intr-un con de umbra, poate genera sume de bani colosale, atat pentru societatile emitente de asigurari, cat si pentru cei care solicitata o despagubire sau mai multe pentru acelasi bun :).

Vom lua urmatoarea situatie (exceptie fac asigurarile obligatorii, de orice tip):

Imi inchei o asigurare facultativa de locuinta, la mai multe societati, la prima de asigurare diferita si suma asigurata diferita, pentru acelasi bun. De exemplu, asigur locuinta in fata riscului de incendiu, pentru o suma asigurata de 40.000 euro la o societate si pentru 60.000 euro, la o alta societate. In cazul acesta, pot solicita despagubire de la ambele societatie de asigurare? Ambele imi vor evalua paguba si ma vor despagubi in conformitate cu suma asigurata? Daca dauna este totala, voi primi 40.000 de euro de la o societate, plus 60.000 de euro de la cealalta?

In ideea de a preveni situatiile in care proprietarii de locuinte incearca sa profite pe urma asigurarilor, articolul 2219, din noul cod civil, prevede pentru asigurarea multipla: 

  1. Asiguratul trebuie sa declare existenta tuturor asigurarilor referitoare la acelaşi bun, aceasta obligatie revenindu-i atat la data incheierii contractelor de asigurare, cat si pe parcursul executarii acestora.
  2. Atunci cand exista mai multe asigurari incheiate pentru acelasi bun, fiecare Asigurator este obligat la plata proportional cu suma asigurata si pana la concurenta acesteia, fara ca asiguratul sa poata incasa o despagubire mai mare decat prejudiciul efectiv, consecinta directa a riscului.

Rezulta, asadar, ca, in caz de asigurare multipla, asiguratul nu poate solicita de la un Asigurator decat cota care rezulta din raportul dintre suma asigurata la toti asiguratorii si suma asigurata la acel Asigurator. Prin urmare, indiferent care este intentia, nu este deloc eficient sa investesti intr-o asigurare multipla, decat daca riscurile incluse in pachetul de asigurare de la o societate nu acopera necesarul locuintei tale.


i-Asigurare iOS i-Asigurare Android