cristian fugaciuIn prezent, pretul unei asigurari RCA se invarte in jurul sumei de 100 Euro, in conditiile in care ar trebui sa coste minim 150 Euro, ne spune Cristian Fugaciu, Director General Marsh Romania, intr-un interviu acordat Live, pentru ZF.

Cristian Fugaciu pune destabilizarea pietei de asigurari pe seama lipsei de profitabilitate si a imaginii negative pe care, in prezent, companiile de asigurari o au in randul populatiei. Un alt paramentru dupa care ar trebui interpretata o asigurare RCA este acela al daunalitatii. De exemplu, daunalitatea ridicata, fata de alte piete, este data de frecventa mare a accidentelor. Mai exact, accidentele produse, de multe ori nu au o valoarea mare, nu implica despagubiri cosiderabile, dar frecventa lor ridica costurile pentru cheltuilelile administrative legate de constatare si intocmirea dosarului de dauna.

Un alt princpiu care afecteaza piata de asigurari si o conduce catre non-profit se bazeaza pe politica preturilor mici a unor companii. O astfel de politica este in dezavantajul concurentei si are un efect in lant. Asiguratorii sunt aproape constransi sa practice preturi mai mici, iar riscul de a ajunge in incapacitatea de a acoperi daunele este tot mai mare. De aici porneste si larg dezbatutul subiect al despagubirilor intarziate sau partial platite.

De asemenea, Cristian Fugaciu se arata destul de reticent in privinta previziunilor pozitive cu privire la atragerea de noi investitori pe piata de asigurari din Romania. Acesta sustine ca nivelul pietei pentru primele brute subscrise este la fel ca in 2008, iar cheltuielile cu asigurarile, pe cap de locuitor sunt mai mici de 96 Euro, ceea ce face imposibila prezentarea ca o piata oportuna pentru noi investitii.

Solutiile prezentate de Directorul General Marsh, cel mai mare broker de asigurari din lume, tin de

  • cresterea gradului de educare in randul populatiei si al companiilor pentru a intelege necesitatea asigurarilor si a creste cererea de asigurari
  • incurajarea asigurarilor administrative prin educare si prin facilitati fiscale
  • prag de minim 150 Euro pentru RCA, pe categoria de autoturisme
  • penalizarea soferilor care produc accidente in functie de frecventa si valoarea daunelor
  • schimbarea mentalitatii consumatorului care incheie cea mai ieftina asigurare RCA datorita faptului ca aceasta nu il protejeaza pe el, ci pe un tert.

Romania, nu este insa singura tara care se confrunta cu o piata instabila a asigurarilor. De exemplu, Serbia a crescut pretul asigurarilor obligatorii pentru autovehicule, cu 45% incepand cu 1 iulie. S-a ajuns la aceasta masura drastica tocmai din aceleasi disfunctionalitati pe care le intalnim si pe piata autohtona: companiile s-au vazut in incapacitatea de a acoperi daunele si au fost nevoite sa ceara Bancii Nationale a Serbiei sa creasca tarifele, Instituie care a si acceptat.

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu mai jos sau intra pe pagina de Facebook i-Asigurare si propune urmatorul subiect.

Intreg interviul, pe ZF.