Cum scapa Romanii de timbrul de mediu
Imagine Via Frugivoremag
Timbrul de mediu, odata introdus, a avut un efect nefast pe piata auto second-hand din Romania. Desi a fost gandit pentru a incuraja achizitionarea de masini noi. Efectul a fost insa de incurajare a inmatricularii masinilor mai vechi de 10 ani si de gasire a unor solutii de sustragere de la plata.
In conditiile in care in trecut emisiile poluante aveau o pondere de 30% in calcularea timbrului de mediu, acum, acestea reprezinta singurul coeficient de calcul.
Formula de calcul a impulsionat cresterea taxei pentru masinile Euro 3 si 4. Cei care isi cumpara insa masini Euro 1, Euro 2 si non-euro, care sunt mai poluate, platesc o taxa mai mica. In plus, timbrul de mediu este mai mare pentru masinile pe motorina decat cele pe benzina.
Astfel, pentru înmatricularea maşinilor:
- Euro 3 si Euro 4 se plateste cu 10% mai mult decat inainte;
- Pentru masinile Euro 2 se plateste cu 60% mai putin;
- Pentru masinile Euro 1 se plateste cu 80% mai putin
- Pentur masinile Euro 5 se plateste o suma similara;
- Pentru masinile Euro 6, cele cu motorizari electrice si hibride, dar si cele istorice nu se plateste timbrul de mediu.
Cand se plateste timbrul de mediu
- Daca o masina este inmatriculata pentru prima oara in Romania;
- Daca masina este reintrodusa in parcul auto national, in cazul in care la un moment dat, odata cu scoaterea ei din parcul auto national, proprietarului i s-a restituit valoarea reziduala a timbrului;
- Pentru masinile rulate, dar care nu au achitat o taxa de poluare/inmatriculare, timbrul de mediu se plateste atunci cand se transcrie dreptul de proprietate;
- Pentru masinile inmatriculate in perioada 1 ianuarie 2007 – 1 iulie 2008 nu se percepe taxa de mediu deoarece, la inmatriculare, acestea au fost supuse unor sarcini fiscale similare, in conformitate cu codul fiscal.
Cum scapa Romanii de timbrul de mediu
Cel care vinde masina o radiaza de la Circa Financiara, iar cumparatorul are obligatia legala de a o inscrie la circa financiara in termen de 30 de zile. Odata ce inscrie masina, cumparatorul are si obligatia de a-i plati taxele si impozitele. Acest lucru poate fi facut si dupa cele 30 de zile, insa se plateste perioada restanta, plus amenda. Cine nu vrea sa plateasca impozit sau sa timbrul de mediu, face contract de vanzare-cumparare, fisa fiscala cu stampila de radiere de la financiarul vanzatorului. Practic, in carte si in talon figureaza altcineva, iar legea iti permite sa mergi cu ea pe orice nume atat timp cat nu este declarata furata si este inscrisa in circulatie, are asigurare RCA, ITP, etc.
In mod normal, daca in decurs de 30 de zile cumparatorul nu inscrie masina la circa financiara, masina se radiaza automat din circulatie si este repusa in momentul in care se plateste impozitul, iar cumparatorul are toate actele pe numele sau. Portita de scapare este ca momentan nu exista o baza de date comuna intre politie (serviciul de inmatriculari) si Circa Financiara. Astfel, in momentul in care un politist opreste in trafic o masina, radiata, la care nu se plateste impozit, aceasta apare ca fiind inscrisa in circulatie. Veste buna, deci pentru cei care recurg la astfel de solutii: o astfel de baza de date ar costa mult prea mult in comparatie cu banii din cateva impozite neplatite.
O alta solutie este ca tu, in calitate de cumparator, sa inscrii masina la circa ta financiara si sa o radiezi a doua zi. Atfel platesti doar o parte din impozitul pe un an, masina ramane in acte pe numele tau si nu platesti la financiar. Pentru a apela la aceasta modalitate de a evita taxa de timbru trebuie ca tu sa dai o declaratie pe propria raspundere cum ca ai vandut masina si cui ai vandut-o.
Daca vrei sa scapi doar de taxa de timbru: cumperi masina, semnezi contractul de vanzare-cumparare, iar cel care iti vinde masina o radiaza pe rolul lui fiscal. Ulterior, inmatriculezi fiscal masina pe numele tau, platesti impozit si circuli cu carte si talonul pe numele fostului proprietar.
Daca te gandeai la varianta de evitare a timbrului de mediu prin legea partajului, tin sa mentionez ca autoritatile au sesizat mecanismul legal de evitare a platii si au abrogat legea care spune ca „autovehiculele obtinute prin partaj sunt exceptate de la plata”.
Cum se proceda? Legea favoriza evitarea taxei de timbru pentru masinile aduse din alta tara. Deci, ce care doreau sa vanda o masina cu numere straine si aflata la prima inmatriculare in Romania, mergeau la notar si o treceau pe numele a doua persoane, care nu erau neaparat sot si sotie. Ulterior, cei doi proprietari reveneau la notar pentru a solicita partajarea bunului comun in favoarea unuia dintre ei, care urma sa fie noul proprietar de drept al autovehiculului.
Pasul urmator era ca noul proprietar sa mearga cu toate actele de inmatriculare: asigurare, ITP, etc. si cu actul notarial care atesta partajul, la biroul de inmatriculari. Potrivit legii, politia era obligata sa inscrie masina fara sa mai solicite posesorului chitanta sau dovada platii timbrului de mediu.
Cum iti dai seama daca nu s-a platit taxa de mediu? Daca pe talonul masinii nu este specificata valoarea emisiilor de CO2 inseamna ca pentru acel autovehicul nu s-a achitat taxa.
Cunosti o alta varianta pe care Romanii o folosesc pentru a evita plata timbrului de mediu?
Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu mai jos sau pe pagina de Facebook si spune-ne care este urmatorul subiect despre care ai vrea sa citesti.
Sunteti cu capul,cum sa fie cu 60 la suta mai putin la euro 2? Pt un Mitsubishi din 2001 cu motor de 2400 benzina,am de platit 1700 euro,daca era diesel,era 3000euro.Unde sunt cei 60 la suta redusi?
http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/calculator_taxe/OUG_9_2013.pdf
Aici gasesti declaratiile oficiale cu privire la calcularea timbrului de mediu.
Pai cine vrea motor puternic 😉 ?
Poti evita in doua variate timbrul de mediu inaite de toate tin sa metionez ca accest timbrul ca si taxa auto sint ilegale intrucit el nu se refera la poluarea si afectarea mediului si dor la emisile de gaze si aici avem o problema am spus bine gaze ati citit bine ce intalegem prin gaze dor GPL sau Gazolina sau si Bbezina cu Tetractil supstata nociza si periculoasa sau zisa bezina fara acceasta substanta Tetraectil de PLUMB adica precum e Gazolina dar ceva mai curata adica asia se cheama mai nou Bezina Euro fara PLUMB iata cum statul poate pierde multe procese,mai nou au aparut masinile ce folosec sursa de conbustibil omologat de RAR Romania numit GPL sa nu uitam ca in fuctie de sursa de energie daca pot sai spun asa poate creste si scade emisia de noxe in admosfera ca si la motoarele pe motorina ce unele merg si cu ulei de gatit,rasina etc si iata cum poti da statul in judecata si demonstra ca el a uitat sa specifice in acceasta lege urmatoarele surse de mai sus metionate si pierde pe mina lui,problema e ca tu poti actiona statul in judecata ca nu a stipulat sursa de energie si in certificat e gresit trecut Bezina de care?,si GPL intruct nu poti sa le folosesti in acelasi timp pe ambele difereta emisilor de gaze nocive numite noxe putin are importata cum se numesc o face ca daca emisile tale vor fii masurate pe bezina fara plub euro o sati dea o alta valoare daca osa fie masurate pe bezina cu plub adica NON Euro o sa dea alte valori ca si pe GPL-GAZ PROPAN LICHEFIAT o sa scoata alta valoare si daca lom in calcul cite masini care sint la al doilea al treilea propietar si circula dinaite ca acceste taxe sa fie introduse ce sa mai zicem deci normal taxa pentru masinile mai vechi e bine pusa intrucit perioada de Viata-Poluare e mai mica nu poti compara o masina euro 5 cu una non-euro asa e ceva asemanator sin Italia numai ca asigurarea si taxa e mai mare petru una Non Euro dar daca achizitonezi si o dai la schib vechea masina a ta poti sa iti ei una noua la un pret redus cu 80% sau banii numai ca statul roman nare banii de finatat orice smecherasi,si nu trebuie sa ne mire ca statul prin acceasta lege incalca si drepturile omului prin legea 448 privind protectia si egalitatea in sanse a persoanelor cu handicap ce nu poseda permis de conducere sau sufera de o boala ce nu au dreptul la permis dor cu avizul medical din Ordonata de Guvern 222/2012 se supra pune cu legea privind protectia pesoanelor cu handicap 448/2006 ce spune clar statul se obliga sa achizitioneze aparatura sau so suvetioneze asfel de aparatura se gaseste in Japonia,China,SUA,si Germania numai ca nici de achizitionat no achizitioneaza nici de suvetionat ca nare banii 🙂 atuci in ce stat traim si cum scapam de timbrul de mediu daca te duce capul cum spuneam scapi daca nu multumestete asa…
Amenzile de rovinieta si cele de radar fotofilmate vin pe numele proprietarului masinii, asa ca nu e socoteala….Poti scapa cu contractul de v-c daca iti place sa te plimbi pe drumuri…
Parol!Avocatul Poporului a obtinut in instanta nulitatea procesului verbal venit prin posta pentru camere de viteza si vigneta.Prin urmare atata timp cat nu contine semnatura olografa a agentului constatator, actul este lovit de nulitate absoluta iar judecatoria da rezolutie favorabila intimatului.Amenzile pentru viteza si vigneta se dau doar prin constatare „pe loc”. 🙂
De ci ce trebuie să fac am o masina ford mondeo 2001 si e adusa din italia e pe motorina vreau sa o înscriu pentru prima dată în România
am luat si eu un tico (an f. 1998) de l al 2.lea proprietar cu 1500 am facut o chitanta de mina ca in termen de 6 luni sa facem actul de vinzare si s-o inscriu pe numele meu, m-am interesat si taxa de timbru ma costa cit am dat pe ea( nu stiam de acesta taxa la momentul cumpararii ) cum pot sa rezolv fara a plati taxa de timbru?
Singura solutie este ca masina sa ramana pe numele fostului proprietar. O puteti lua in evidenta la taxe si impozite, insa nu poate fi inmatriculata fara ca taxa de timbru sa fie platita.
Daca am platit timbrul de mediu, pot sa fac compensare cu impozitul pe venit din act. independente (PFA ) ???
Nu, timbrul de mediu nu se recupereaza pe cale administrativa, ci doar in instanta (dar cu sanse foarte mici ~ 1%). Daca vorbim de taxa de poluare achitata pana in martie 2013, atunci da. Se compenseaza anual cu 1/5 din valoarea taxei achitate.
daca nu achit taxa auto si eu cu masina i dau cu piese ce vei face ?totu o sa fie bine sau nu