Principalul argument pe care specialistii din asigurari il ofera in fata declinului pietei de asigurari RCA, din Romania, este valoarea prea mica a tarifelor. De asemenea, o solutie pentru a se acoperi daunele, se vede, in majorarea primei RCA, macar pana la valoarea medie de 150 Euro. Cum sunt acestea insa in comparatie cu tarifele din Europa?

In tabelul de mai jos, regasesti o comparatie a primelor medii RCA pentru 2012/2013, bazata pe informatiile obtinute de Media XPRIMM de la asociatiile nationale ale asiguratorilor din tarile mentionate. Pentru Romania, informatiile sunt obtinute de la Autoritatea de Supraveghere Financiara pentru primele trei luni din 2014, iar in ceea ce priveste salariul mediu net, reprezinta valoarea anuntata de INS pentru prima jumatate din 2014.

prima rca

Sursa 1asig

Daca ne uitam la ponderea in salariul mediu lunar, observam ca doar Serbia ne depaseste cu 2 procente. In Romania, prima medie RCA reprezinta 28% din venitul mediul lunar, pe cand in Cehia, Ungaria sau Slovenia, nu depaseste 15%.


i-Asigurare iOS i-Asigurare Android