Ce este Regimul Solvency II si cand va fi aplicat
Potrivit unui comunicat de presa emis de ASF, Solvency II, proiectul care urmareste formularea unui set unitar de reguli la nivel european si care este dedicat tuturor asiguratorilor, reasiguratorilor si supraveghetorilor din piata interna europeana, va fi aplicat, in Romania, de la 1 ianuarie 2016.
Scopul proiectului este acela de a creste protectia asiguratilor prin armonizarea reglementarii si supravegherii sectorului, iar printre principiile care-i stau la baza, se numara:
- evaluarea și cuantificarea riscurilor pentru calcularea capitalului în scopul creșterii calității elementelor de capital disponibile pentru asiguratori și reasiguratori;
- calculul necesarului de capital de solvabilitate;
- armonizarea și uniformizarea practicilor de supraveghere la nivelul pieței interne;
- responsabilizarea maximă a membrilor Consiliului de Administrație/Supraveghere, directoratului și conducerii executive a societăților de asigurare în respectarea legislației, inclusiv prin asigurarea calității profesionale și profilului moral ale persoanelor din conducerea executivă și din alte funcții de execuție.
Pentru transpunerea directivelor europene în ceea ce privește regimul Solvency II, Autoritatea de Supraveghere Financiară va supune spre consultare publică, din a doua jumătate a lunii iulie 2014, proiectul de lege privind “Autorizarea și supravegherea societăților de asigurare”. După consultarea publică și obținerea avizelor din partea ministerelor de Externe, Finanțelor și Justiției, proiectul va fi transmis Guvernului României spre aprobare și depunere la Parlament, în vederea dezbaterii și adoptării. Legea va trebui adoptată până la 31 mai 2015.
În vederea tranziției spre regulile aferente noului regim de solvabilitate, ASF va face studii de impact (pe baza rezultatelor financiare din 2013 și 2014) și va urmări, începând cu anul 2015, datele de bilanț conform regimului, care se va aplica de la 1 ianuarie 2016.
In concluzie, se doreste ca prin prisma regimului Solvency II sa se mareasca nivelul de protectie al asiguratilor prin urmarirea mai atenta a activitatilor companiilor. Pe de alta parte, proiectul este considerat un stimulent in ceea ce priveste increderea clientilor in produsele de asigurare si cresterea competitiei reale si oneste intre companiile de asigurari.
Intreg articolul pe Asfromania.ro
Lasă un răspuns