dosare penaleVeste proasta pentru Romanii care intentioneaza sa aduca in Romania masini cu numere provizorii sau de proba emise de autoritatile germane sau ungare. Autoritatile romane isi indreapta vertiginos atentia catre astfel de situatii, asta dupa ce de la inceputul anului s-au inregistrat peste 50 de dosare penale in detrimentul acestor soferi.

Politia de Frontiera semnaleaza faptul ca, desi aceasta actiune reprezinta o infractiune, in 2014 s-au inregistrat zeci de cazuri in care s-a incercat introducerea in tara a masinilor cu numere provizorii.

    Imagine Via Blog.hemmings.com

„Din cazuistica înregistrată la nivelul punctelor de trecere ale frontierei rutiere s-a constatat că sunt cetăţeni care se prezintă, pentru a intra sau a ieşi din ţară, la volanul unor autovehicule care au montate plăcuţe cu numere de înmatriculare provizorii sau pentru probă, atribuite de autorităţile din Republica Federală Germania, cât şi cele de tip ‘P’ eliberate de Ungaria, cazuri care atrag răspunderea penală a conducătorilor auto„, se transmite intr-un comunicat de presa emis de Poliţia de Frontieră.

Potrivit sursei citate, conform legii, fac obiectul sanctiunii „plăcuţele cu numere de înmatriculare provizorii cu caractere de culoare neagră în care perioada de valabilitate este înscrisă în partea dreaptă pe fond galben, eliberate de autorităţile germane, cu care vehiculele pot circula exclusiv pe teritoriul Germaniei„.

Pentru ca placutele de inmatriculare eliberate de Statul German sa fie valabile intr-o alta tara, ar trebui sa existe un acord bilateral incheiat intre cele doua tari, acord ce nu exista intre Roamania si Germania.

Referitor la placutele de inmatriculare de tip „P”, acestea sunt atribuite de autoritatile ungare catre societatile care produc, comercializeaza sau repara autovehicule si nu autoturismelor proprietate personala, ceea ce inseamna ca cele din urma nu sunt inscrise in circulatie in Ungaria.

Reprezentantii Politiei de Frontiera sustin ca legea prevedea ca astfel de masini sa intre in Romania doar „transportate in mijloace de transport (remorci, trailere, etc.)”.

Sursa articol: Mediafax.ro