Spune-mi unde stai ca sa-ti spun ce asigurare de locuinta trebuie sa ai
Daca locuiesti in mediul rural, iar materialele din care casa este construita se rezuma la chirpici, atunci este bine sa inchei macar o asigurare de locuinta obligatorie (PAD). Pentru 10 euro platiti anual esti acoperit in fata inundatiilor, alunecarilor de teren si cutremurelor.
Desi Romania este afectata anual de inundatii, doar 18% dintre locuinte sunt asigurate prin PAD. De exemplu, doar in primele patru luni ale anului 2015 s-au acordat despagubiri de 1,2 milioane lei pentru dosarele deschise in urma dezastrelor naturale (100 de dosare pentru alunecari de teren, 530 pentru daune provocate de cutremure si 93 pentru pagube survenite in urma inundatiilor).
Important de retinut este ca proprietarii care nu isi asigura locuintele si sunt afectati de cutremure, inundatii sau alunecari de teren nu primesc ajutoare de la autoritati pentru reparatiile gospodariilor afectate. In plus, pot fi amendati.
Cei care traiesc din ajutor social primesc si subventii de la stat in scopul achizitionarii asigurarii obligatorii de locuinta.
Pe de alta parte, daca locuiesti la bloc, in mediul rural, este bine sa iti asiguri locuinta atat prin polita PAD, cat si prin asigurarea facultativa de locuinta. Daca polita obligatorie acopera cele trei riscuri standard, prin polita de asigurare facultativa ai posibilitatea sa te protejezi in functie de categoria de riscuri la care esti expus.
De exemplu, unul dintre cele mai importante riscuri pe care ar fi bine sa-l incluzi in polita ta de asigurare este cel care te protejeaza in fata incendiilor. In Romania are loc un incendiu la fiecare 20 de minute. Din cauza instalatiilor defecte sau improvizate, aparatelor electrice uitate sub tensiune, cosurilor de fum defecte sau tigarilor nestine, zilnic sunt distruse in jur de 12 locuinte.
Un alt risc foarte important este cel ce tine de instalatiile care, in general, nu se vad. Printr-o asigurare de locuinta facultativa te poti proteja si daca ai o instalatie defecta de pe urma careia ti se inunda bucataria, dar si daca o vei inunda pe a vecinului de la un etaj inferior (prin clauza de raspundere civila).Daca locuiesti intr-o casa mare, in care ai investit resurse substantiale, atunci asigurarea de locuinta ar trebui sa includa mai multe riscuri asigurate, iar printre cele mai importante se incadreaza cele care tin de centrale termice, instalatii, furt, bunuri.
Lasă un răspuns