evoutie-preturi-rca-2015-2016

Inca de la sfarsitul anului 2015 se vehicula in presa o majorare de 15% a primelor de asigurare RCA, desi informatiile nu au fost prezentate oficial si de catre ASF.

Foarte interesant este ca perioada septembrie – decembrie 2015 a fost caracterizata de cresteri succesive de preturi. Ce-i drept, majorarile nu au fost semnificative, dar cumulate, valorile adaugate se ridica si la cateva sute de lei. La fel se intampla si in 2016, cresterile nu sunt mari, dar frecvente. Conform politelor RCA tranzactionate de i-Asigurare, majorari semnificative se observa pentru autovehiculele cu motoare de 1.9 – 2000 (aceste informatii sunt interne, nu pot fi generalizate la intreaga piata de Asigurari RCA).

Practic, intre pretul din 2015 si cel din 2016 pot exista diferente considerabile din cauza faptului ca preturile au crescut cu cativa lei de pe o zi pe alta.

Pentru exemplificare, am urmarit evolutia preturilor pentru un Seat Leon cu o capacitate cilindrica de 1896 cm3, putere 77kW, fara daune, o clasa de bonus B2, inmatriculata in Husi, pentru o persoana cu varsta de peste 30 de ani.

In octombrie 2015 prima de asigurare a fost 346 lei, pe 6 luni, la City Insurance. Pana spre finalul lunii ianuarie a urcat la 474 lei, ajungand in luna februarie la 499 lei. Mai exact, in mai putin de 4 luni, prima de asigurare pe 6 luni s-a majorat in total cu 44%, iar  pentru varianta de calculatie pe 12 luni s-a identificat o crestere de 24%.

Ceea ce este interesant este faptul ca prima de asigurare nu a crescut brusc cu un anumit procent, ci a crescut sporadic cu cativa lei sau zeci de lei, iar acest lucru se observa foarte clar pe datele analizate.

Revenind la intrebarea din titlu “De ce sunt diferente atat de mari intre pretul RCA din 2015 si cel din 2016”, raspunsul este cat se poate de simplu: o data la cateva zile prima de asigurare a suferit cresteri mici, de cativa lei, dar per total, in cele 6 sau 12 luni (cat timp polita de asigurare inca a fost valabila), pretul a ajuns sa difere chiar si cu cateva sute de lei.

Despre i-Asigurare

i-Asigurare este prima aplicatie de asigurari din Romania. Printr-o interfata placuta ai acces direct de pe telefonul tau la asigurari de tip RCA, Locuinta sau Calatorie si iti poti seta alerte auto (expirare RCA, ITP, Rovinieta).

Fapt: iti poate parea complicat sa salvezi toate informatiile despre masina ta, despre tine sau alte persoane cu care calatoresti frecvent in strainatate, dar odata ce le-ai salvat, le ai mereu la indemana.

Idee: daca ai informatiile (corect) salvate in app, poti oricand cu doua clickuri sa verifici nivelul primelor de asigurare

Aplicatia i-Asigurare  poate fi descarcata  gratuit din App Store sau Google Play.