Constatul amiabil, in dezavantajul soferului
Imagine Via Economica.net
Constatul amiabil este documentul prin care romanii care au fost implicati in accidente rutiere usoare, isi pot rezolva situatia, fara a se mai adresa organelor de politie, ci direct companiei de asigurare.
Procedura se aplica, insa, doar in cazul in care:
- accidentul s-a soldat doar cu pierderi de ordin material, nu si vatamari corporale
- in coliziune nu au fost implicate mai mult de 2 autovehicule
- autoturismele implicate au Rca valabil in momentul producerii accidentului
- coliziunea s-a produs pe teritoriul tarii
- nu s-a inregistrat nicio infractiune stipulata in Codul Rutier: condus sub influenta alcoolului sau narcoticelor, autoturism neinmatriculat, fara ITP, la zi, etc.
Asadar, cei care sunt implicati intr-un astfel de eveniment rutier pot completa constatul amiabil, iar deplasarea politiei la locul accidentului nu mai este necesara. In acest formular sunt descrise circumstantele in care a avut loc evenimentul, datele personale ale actorilor implicati si autovehiculelor pe care le detin, precum si informatiile politelor de asigurare. Datele consemnate prin aceasta procedura ajuta societatea de asigurari sa stabileasca vina, respectiv despagubirea.
Constatul amiabil si culpa comuna, in dezavantajul soferului
Multi soferi considera ca interventia politiei la locul accidentului ar putea fi in defavoarea lor si de aceea aleg completarea constatului amiabil. Ce nu stiu insa, este ca in astfel de situatii se pot trezi ca vina a fost impartita in mod egal, adica a fost catalogata drept culpa comuna.
Nu doar organele de politie pot incadra un accident ca fiind drept culpa comuna, ci si societatile de asigurare, pe baza Protocolului de Colaborare privind constatarea amiabila pe accident.
In situatia in care se stabileste culpa comuna, metoda de despagubire este urmatoarea: societatea de asigurare RCA a celuilalt sofer iti despagubeste 50% din dauna, iar restul este suportat de tine, prin polita CASCO. Chiar daca in prima instanta constatul amiabil pare mai accesibil pentru soferi, acesta este de fapt mai accesibil pentru societatile de asigurare si reprezinta subterfugiul convenabil pentru a se eschiva in fata platilor sau a oferi o suma mai mica decat cea oferita in instanta. O practica generala, printre Asiguratori, este aceea de a stabili culpa comuna sau a solicita la dosar documente care nu pot fi emise decat de organele de politie.
Situatii in care se stabileste culpa comuna:
- un autoturism stationat neregulamentar este lovit de alt autoturism
- un autoturism aflat in depasire este lovit de altul care se indreapta in acceasi directie de mers si care intentioneaza sa vireze la stanga sau sa intre in depasire
- doua autoturisme care circula pe doua benzi diferite, in acelasi sens, iar ambele isi schimba directia de mers
- depasirea unei coloane de masini, iar o alta masina iese din coloana si te loveste.
Acestea sunt situatii prestabilite in care deznodamantul final este sigur si anume, culpa comuna, insa sunt si alte situatii in care asiguratorul, in urma prezentarii cu un constat amiabil poate considera ca producerea evenimentului poarta vina egala intre participantii la trafic, deznodamanat pe care nu il poti contesta decat in instanta. De aceea, cel mai bine este, ca indiferent de gravitatea accidentului sa optezi pentru prezenta politiei la locul incidentului.
Buna ziua. Am o intrebare la care sper sa-mi raspundeti. In urma unui accident in trafic am fost lovita din spate de un alt autoturism rezultand avarii la bara spate . Am stabilit sa facem amiabila, doar ca nu am avut la noi o costatare si am hotarat sa ne intalnim ziua urmatoare pentru completarea acesteia. Problema este ca cel care m-a lovit se eschiveaza de cateva zile deja, acuzand lipsa de timp si faptul ca este plecat din localitate. Ce pot face eu in aceasta situatie, cum il pot face sa imi predea actele necesare, mai pot apela la ajutorul politiei? Specific ca a existat si un martor in momentul accidentului si nu am avut inspiratia sa notez numarul de inmatriculate. Practic nu am decat un martor, modelul masinii un numar de telefon si un nume al celui implicat. Va multumesc anticipat.
Buna ziua,
Din pacate, daca veti apela acum la ajutorul organelor de politie se va retine permisul atat Dvs., cat si celui care este vinovat de accident. Singura solutie in acest caz este sa il determinati pe cel care v-a lovit sa completeze constatul amiabil si astfel sa inaintati procedura de despagubire.
Salut. Am avut și eu un accident ușor, am lovit o mașină în bara din spate fără ca bara sa fie rupta/sparta/înfundata doar zgârieturi minore. M ai spun ca amândoi participanți aveam o viteza destul de considerabila în limita foarte putina. Am căzut de acord sa facem o ‘amiabila’ deoarece altfel am rămâne fără permis sa zic asa. Ce vreau sa spun este ca mașina este în stare ca și înainte te de impact. Ce sa fac în cazul asta?
Am avut o tamponare intr-un sens giratoriu am fost la politie si sa dovedit ca cealalta persoana este vinovata de producerea daunei insa persoana respectiva este din belgia am mers pe CA si am facut actele la corespondentul AXA BELGIA la AVUS INTERNATIONAL care initial mi-a facut actele am primit dovada de reparatie pt autoturism si nu mi-au mai aprobat sa o repar scotandu-ma pe mine vinovat de producerea tamponarii.Cum pot sa imi recuperez prejudiciul deoarece eu mi-am reparat masina pe banii mei 1700 lei.Va multumesc astept un sfat de la o persoana care este in drept juridic.