trasee bicicleta
Când vine vorba de trasee pe bicicletă, România are multe de oferit: peisaje minunate cu dealuri și munți, zone întinse de câmpie sau pădure, trasee scurte potrivite pentru începători sau provocatoare și gata să satisfacă spiritul de aventură pentru cei mai experimentați. Așa că dacă te numeri printre călătorii dornici de explorat, am realizat pentru tine o listă de trasee pentru biciclete care să îți fie la îndemână ori de câte ori ai chef de pedalat.

1. București – Mogoșoaia – Buftea – Mogoșoaia – București
Dacă nu ai prea mult timp la dispoziție și nu vrei să te îndepărtezi prea tare de capitală, poți alege un traseu cu grad scăzut de dificultate și o distanță de 65 km pe care o poți parcurge în aproximativ 5 ore.
Startul se dă la Piața Victoriei, urmează apoi cartierul Bucureștii Noi și ieșirea din oraș către Mogoșoaia. Odată ce ajungi în Buftea la Palatul Știrbei, drumul continuă pe malul lacului Buftea, spre Mogoșoaia. Poți reveni în București pe același traseu sau poți continua traseul prin târgușorul Brâncovenilor în drumul spre întoarcere.

2. Brașov – Râșnov – Bran – Codlea – Dumbrăvița – Codlea – Ghimbav – Brașov
Dacă ai mai mult timp la dispoziție și nu ești începător în ceea ce privește pedalatul pe distanțe lungi și provocatoare, ai la dispoziție un traseu de 140 km, cu un grad ridicat de dificultate, al cărui start este în Brașov. Traseul poate fi parcurs în 1-2 zile (aproximativ 10 ore) și îți oferă oportunitatea de a admira obiective turistice precum: bisericile fortificate din Codlea și Vulcan, Cetatea Râșnov, Castelul Bran.
Atenție: Traseul necesită o mare atenție, întrucât include drumuri intens circulate.

3. Zărnești – Valea Bârsei – Cabana Plaiul Foii – Zărnești
Dacă îți plac traseele montane, dar nu ai prea mult timp la dispoziție și poate nici experiență, un traseu ușor, la poalele Munților Piatra Craiului poate fi perfect. Cu un grad mic de dificultate și 27 de kilometri, poate fi parcurs în aproximativ 2 ore. Startul este în Zărnești, cu direcția Valea Bârsei, pe stânga vei putea admira Munții Piatra Craiului, iar pe dreapta Râul Bârsa. După un popas la Cabana Plaiul Foii, poți face calea întoarsă pe același drum.

4. Bicaz – Parcul Național Ceahlău – Bicaz
Pentru iubitorii de sălbăticie, un traseu cu grad mediu de dificultate, distanță de 44 km și punct de start în Bicaz, poate fi perfect. Traseul poate fi parcurs în aproximativ 5 ore, asta dacă nu îți taie răsuflarea și te opresc din pedalat peisajele superbe de pe valea Tarcăului, Cheile Bicazului, Bicajel sau Damuc.

5. Sibiu – Cârtișoara – Transfăgărășan – Bâlea Lac
Un traseu lung de 80km, greu, dar păcat de ratat pentru cei ce iubesc pedalatul și nu se află la prima escapadă de acest gen. Un traseu care îți oferă aproximativ 7 ore de peisaje de vis.
Startul este în Sibiu, iar după 45 de kilometri pe E68, te îndrepți spre Cârtișoara pe drumul național DN 7C Transfăgărășan. Urcarea până la Cârtișoara nu este grea, dar panta își va pune amprenta pe măsură ce te apropii de Bâlea Cascadă.

6. Sighișoara – Copșa Mare
Încă un traseu greu, de 80 de kilometri, ce are ca punct de plecare Sighișoara, din zona Rezervației Breite. Punctul de start este semnalat prin intermediul a două panouri de informare. În rezervație vei urca pe un drum de piatră, pe un traseu marcat, urmând să cobori în localitatea Copșa Mare. La întoarcere, vei reface în sens invers traseul: Copșa Mare – Breite – Sighișoara

Bicicletele recomandate pentru aceste trasee sunt cele tip cursieră pentru traseele pe asfalt și MTB pentru cele de piatră și potecile montane. Comandă o asigurare de bicicletă aici și pedalează fără griji oriunde in țara.

Acestea sunt doar câteva dintre traseele pe care le poți parcurge în România pe bicicletă. Și chiar dacă infrastructura nu-ți face viața mai ușoară, natura compensează indiferent că alegi trasee montane cunoscute, pădurile din jurul Bucureștiului sau pur și simplu o tură în orașul în care locuiești.

Surse articol:
https://mtb-tours.kerucov.ro/articol_traseu_mtb.php?artcod=168
https://www.biciclop.eu/blog/2017/ghidul-traseelor-pentru-biciclete-din-romania-ce-zone-poti-vizita-pe-doua-roti/