polita rca

Imagine Via Cornerchiro

Subiectul politelor Rca falsificate este din ce in ce mai mediatizat in presa din Romania. Asta se intampla dupa ce tot mai multi posesori auto au realizat in momentul producerii unui accident, ca nu isi pot folosi asigurarea si ca sunt obligati sa scoata bani din buzunar pentru a acoperi costurile reparatiilor.

Cum se ajunge intr-o astfel de situatie? Agentul de vanzari cloneaza polita. Mai exact, completeaza un formular, dar nu introduce informatiile in baza de date a companiei de asigurari. Investigatiile, in cazul politelor false au dovedit ca numarul de inmatriculare al politei era luat de pe o alta asigurare, emisa pe numele altui sofer.

Cum te feresti de politele Rca false?

Verifica daca broker-ul, agentul de vanzari sau site-ul de vanzari online are mereu la vedere datele de contact si elementele distinctive cum ar fi: sediu, cod de Inregistrare la Registrul Comertului, C.U.I. nr. agent, nr. legitimatie, nr. de inregistrare la Registrul Brokerilor. Pentru site-urile de vanzari online trebuie specificat detinatorul si administratorii acestuia, nr. de inregistrare la Registrul General la Autoritatea de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal. De asemenea, pe asfromania, exista un registru al intermediarilor in care poti verifica asistentii în brokeraj, agentii de asigurare, subagentii sau agentii de asigurare subordonati – care desfășoară activitate de intermediere în asigurări în schimbul unui comision sau unei remuneratii.

Daca ai achizitionat deja polita de asigurare si esti nesigur de autenticitatea ei, trebuie sa astepti 5 zile din momentul in care a fost emisa. Atat dureaza sa fie inregistrata in baza de date CEDAM. Accesand baza de date poti obtine informatii despre autenticitatea politei de asigurare RCA, poate fi vizualizata societatea de asigurare care a emis polita si pot fi identificate prejudiciile asociate politelor valabile incepand cu 2008. De asemenea, tot in aceasta baza de date, poti verifica ce daune au fost platite in baza politei tale de asigurare. Daca nu vrei sa astepti 5 zile pana la inregistrarea datelor in CEDAM, poti contacta compania de asigurari pentru a verifica valabilitatea politei.

Daca ai ajuns totusi sa cumperi o polita Rca falsa, te poti adresa Fondului de Protectie a Victimelor Strazii.

De asemenea, cel care a cumparat polita Rca falsa, trebuie sa contacteze societatea de asigurare. Aceasta, la randul ei, se va adresa politei.

Ai fost pus intr-o astfel de situatie? Cum ai rezolvat-o? Lasa-ne un comentariu si povesteste-ne experienta ta!