Polita Rca pe 12 luni

Imagine Via Flickr

Zilele trecute am fost nevoita sa-mi petrec ceva timp cu un taximetrist. In general, nu trec peste limita discutiilor de vreme sau traseu, dar deschiderea mi-a permis de data asta, sa aflu detalii interesante despre cum functioneaza „piata neagra” a asigurarilor.

L-am intrebat de unde isi cumpara asigurare Rca si spre surpinderea mea, soferul a fost extrem de deschis (aproape ca se lauda cu capacitatea lui de a se descurca). Mai exact, mi-a explicat ca isi cumpara asigurare Rca falsa, pe 12 luni, la 100 Lei. Cel care cloneaza polita ii spune ca o face pe propria raspundere, soferul isi asuma polita, iar in cazul in care una din parti este decoperita, se descurca cum poate.

Motivul pentru care taximetristul isi cumpara o astfel de polita este simplu:

  • asigurarea Rca pentru masinile ce functioneaza in regim de taxi este mai scumpa;
  • asigurarea, chiar daca este falsa, il scapa pe taximetrist de amenda aplicata celor care circula fara asigurare Rca;
  • daca este oprit de un politist este suficient sa prezinte polita; valabilitatea acesteia nu este verificata.

Deci, problema apare doar in situatia in care ar fi implicat intr-un accident, de care s-ar face vinovat.

Bineinteles, taximetristul are solutie si pentru aceasta eventuala problema: acesta sustinea ca in cazul in care este implicat intr-un accident si este vinovat, il roaga pe cel caruia i-a avariat masina sa astepte o zi sau doua pana isi cumpara o asigurare Rca valida.

L-am intrebat ce se intampla in cazul in care soferul pagubit anunta politia. 

Sigur pe el, mi-a raspuns ca nimeni nu ar prefera sa astepte sa isi recupereze banii in instanta, decat sa astepte doua zile pentru o asigurare Rca valida, care sa il ajute sa isi repare masina.

Concluzia? Va las pe voi sa va dati cu parerea. Cunoasteti astfel de situatii?