Societatile emitente de asigurari RCA, obligate sa afiseze comisionul pe polite
ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) propune un nou proiect prin care societatile emitente de asigurari Rca trebuie sa afiseze comisionul de intermediere pe polite, comision care sa nu depaseasca 10% din primele incheiate. O alta directiva a proiectului include gradul de solvabilitatea pe care trebuie sa-l aiba companiile si care este determinat ca raport dintre marja de solvabilitate disponibila si marja de solvabilitate minima, de cel putin 1,3.
Referitor la comisonul mentionat pe polita de asigurare Rca, ASF cere ca acesta sa fie trecut atat in valoarea absoluta, cat si ca procent aplicat primei de asigurare mentionate pe polita, fiind inclus ca valoare in prima de asigurare totala. In proiect se precizeaza ca „Nivelul maxim al comisionului acordat de asiguratori pentru contractarea asigurarii RCA nu va depasi 10% din valoarea primelor de asigurare incasate. Asiguratorii RCA au obligatia sa prevada in orice contract de intermediere obligatia intermediarului de a incasa prima de asigurare aferenta politelor RCA, integral in contul asiguratorului, sau in cazul platilor in numerar, de a vira prima de asigurare incasata integral in contul asiguratorului, cel tarziu in ziua urmatoare datei incasarii”.
O alta propunere integrata in proiect prevede ca tarifele de prima RCA sa fie modificate dupa 6 luni de la ultima notificare, exceptie facand indexarile sau majorarile pe anumite categorii de riscuri. Nerespectarea acestei prevederi atrage sanctiuni ce se ridica la ordinul retragerii autorizatiei de functionare a intermediarilor.
Propunerile ASF vin pe fondul preturilor de dumping practicate de unele societati si se intentioneaza responsabilizarea activitatii acestora. O alta problema care a determinat declansarea proiectului este prezentata de Misu Negritoiu, presedintele ASF, ca fiind costul de distributie si vanzare, directe si indirecte, prea mari. „40% dintre aceste costuri, care merg catre distributie si vanzare, este mult prea mult. Astfel, industria asigurarilor, pe ansamblu, are mai mari costuri decat venituri, este peste 110%. Pe total, industria are pierderi, care au fost compensate in mare masura cu infuziile de capital, dar situatia nu poate merge la infinit. Industria trebuie sa redevina rentabila, ea trebuie sa practice metode de vanzare loiale, decente, fundamentate si sa se uite foarte serios la costuri”, a afirmat Misu Negritoiu.
In concluzie, aceasta masura ar creste transparenta actului decizional in ceea ce priveste politica comisionului si a reducerilor oferite de fiecare Asigurator, dar pe de alta parte obligarea companiilor de a creste gradul de solvabilitate risca sa stimuleze si cresterea preturilor pentru polita de asigurare RCA.
Ce parere ai despre noile reglementari propuse de ASF?
Mi se pare o initiativa laudabila. Prea multi sunt cei care au luat „tepe” de la asiguratori si se trezeau la finalul anului cand isi faceau calculul ca au platit cu 20% mai mult.