Amenzi de 930.000 lei in asigurari
ASF (Autoritatea De Supraveghere Financiara) a tras linie si a facut bilantul pentru 2013. Dupa 8 luni, in care s-au realizat nu mai putin de 23 de actiuni de control, la 18 societati de asigurare-reasigurare, 2 actiuni de control inopinat si 4 actiuni de control periodic, Raportul Anual arata ca valoarea amenzilor s-a ridicat la 930.000 lei.
Au intrat in vizorul ASF societati precum, German Romanian Assurance (doua actiuni de control), EUROINS Romania (trei actiuni de control), OMNIASIG Vienna Insurance Group, ASIMED, ASIROM Vienna Insurance Group, ASTRA, PAID, EXIM Romania, CITY Insurance, CARPATICA, ALLIANZ-TIRIAC, ALICO, BCR Asigurari de Viata VIG, EUREKO, GENERALI, GRAWE Romania, ING Asigurari de Viata si METROPOLITAN Life.
Imagine Via Smartdatacollective
Din controalele inopinate a reiesit ca majoritatea Asiguratorilor au practici deficitare asemanatoare:
- Rezerva de dauna avizata organizata incorect;
- Norme interne deficitare cu privire la calculul rezervelor tehnice;
- Intarzieri in solutionarea reclamatiilor;
- Lipsa de transparenta fata de clienti cu privire la informatiile prevazute de normele in vigoare;
- Lipsa unei strategii de risc la nivel de companie;
- Lipsa, la nivel intern si de management a unei strategii de risc adecvate sau functionarea necorespunzatoare a acestora, fapt ce duce la imposibilitatea de a preveni sau gestiona riscurile;
- Inadecvarea functiei de audit intern;
- Nepotrivire intre datele din evidenta tehnica si cele din evidenta contabila cu privire la primele brute subscrise, primele brute incasate, rezerve tehnice, cuantumul despagubirilor aferente dosarelor de dauna.
In urma deficintelor identificate, pe langa amenzi, ASF a luat masuri drastice in cazul unor societati de asigurari/reasigurari ce s-au soldat cu interzicerea temporara de practicare RCA, avertisment scris conducere executiva, amenda in sarcina conducerii administrative, amenda in sarcina conducerii executive, retragere – aprobare conducator executiv, avertisment scris conducator departament daune, avertisment scris conducator departament, plan de masuri, sesizarea altor institutii/autoritati.
In ceea ce priveste brokerii de asigurari, nici ei nu as scapat. Cuantumul amenzilor s-a ridicat la peste 1 milion lei si au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale din domeniul asigurarilor, a normelor, ordinelor si deciziilor ASF privitoare la protejarea intereselor consumatorilor.
Vrei sa stii mereu ce se intampla pe piata de asigurari din Romania? Da like pe pagina de Facebook i-Asigurare si te vom tine la curent.
Sursa articol: 1Asig.ro
Este adevarat, nereguli sunt peste tot. Este imposibil ca o firma de asigurari sa isi desfasoare activitatea intr-un mod perfect, si cred ca asta e valabil pentru majoritatea business-urilor atat de la noi din tara cat si din strainatate. Cu toate acestea, trebuie sa facem diferenta dintre greselile minore si omiterea sau ascunderea anumitor informatii din rea-vointa, nu credeti?
Amenzi mici pentru cat de volatila si birocratica poate fi aceasta industrie.