asigurari                                                             Imagine Via Wehearit

Piata asigurarilor RCA este in crestere, asa cum sunt si tarifele, asa cum sunt si plangerile impotriva Asiguratorilor. La prima vedere, aceste afirmatii pot parea contradictorii in sensul ca, o industrie in continua crestere ar trebui sa fie reglementata de o politica echilibrata, constanta a preturilor, iar disensiunea concurentiala sa ridice serviciile la inalte standarde. In ceea ce priveste companiile de asigurari si cu precadere cele care emit polite RCA lucrurile chiar sunt reglementate prin intermediul ASF, dar nemultumirile apar in continuare, iar disfunctionalitatile nu sunt generate doar de Asiguratori.

De ce s-a ajuns aici? Ei bine, mingea se arunca de la asigurator la asigurat, iar adevarul este undeva la mijloc.

  • Proprietarul de autovehicul cauta sa-si achizitioneze polita RCA la cele mai mici prime, fara a lua in considerare riscurile pe care le prespune aceasta actiune. Printr-o simpla calculatie aici vei observa ca diferenta de preturi este semnificativa de la un Asigurator la altul. Practic, prima de asigurare este standard la fiecare companie, iar pretul scade in functie de cat isi permite fiecare sa taie din comision. Bineinteles, comisionul mai mic pentru asigurare are si o consecinta care ii vizeaza direct pe proprietarii de masini si care se materializeaza in ingreunarea procesului de despagubire.
  • Valoarea primelor brute inscrise este mai mica decat valoarea indemnizatiilor brute platite si cu cat companiile de asigurari se axeaza mai mult pe o politica a preturilor mici, cu atat mai mult rezervele pentru acoperirea daunelor sunt mai mici.

Care sunt companiile de asigurari cu cele mai multe reclamatii?

Raspunsul este evident, cele care practica cele mai mici preturi. Pe primul loc, in perioada ianuarie – aprilie, anul curent, cu cele mai multe reclamatii inregistrate pentru RCA, se incadreaza Euroins si este urmata indeaproape de Astra Asigurari, cu peste 1000 de sesizari fiecare. Printe alte companii, ale caror despagubiti au fost nemultumiti se numara Caraptica, Omniasig, City Insurance si Asirom. Bineinteles, in cazul acestor companii, numarul mare de plangeri este direct proportional si cu numarul de asigurati.

Interesant este ca, desi politele acestor companii pot ridica probleme, in anumite situatii clientii le prefera si asta datorita preturilor mai mici. De fapt, firmele de asigurare care practica tarife foarte mici nu fac altceva decat sa furnizeze servicii de asigurare care nu corespund cerintelor pietei cum ar fi: intarzieri la decontarea banilor catre service-urile de asigurare, anumite daune neacoperite etc. Acest lucru este ignorat de proprietarii de masini care nu vad utilitatea unei asigurari mai scumpe din moment ce persoana care va trebui sa recupereze dauna de la Asigurator este cea care va fi accidentata in trafic.

La polul opus, printre companiile de asigurari care nu inregistreaza plangeri semnificative sau care nu au fost mediatizate negativ in ceea ce priveste abordarea dosarelor de dauna, se numara Allianz, Groupama, Generali.

Totusi, indiferent de societatea emitenta, numarul de reclamatii sau prag de dezvoltare, atat timp cat compania este autorizata de catre ASF sa emita polite de asigurare RCA, politele de asigurare emise de catre societatea respectiva de asigurare sunt valabile. Un caz concret este cel al Companiei Astra, care se afla din data de 18.02.2014  in procedura de redresare financiara, dar ale carei polite de asigurare RCA sunt valabile din momentul emiterii pana la data expirarii.

Tu cat de multumit esti de Asiguratorul tau? Lasa-ne un comentariu mai jos sau pe Facebook si impartaseste cu noi experientele tale.