Bagaj pierdut in calatorie. Ce ai de facut si cui te adresezi
Sper ca nu citesti acest text din fotoliul unui hotel, cu bagaj pierdut si frustrari de nu le mai poti duce. Daca esti deja in aceasta situatie, treci direct la punctul 2.
Vreme buna, conditii de calatorie ceva mai relaxate, dor de duca si o destinatie fabuloasa. Ce poate fi mai placut decat o binemeritata calatorie dupa atata amar de vreme de stat in casa. Doar ca dupa cum stim cu totii, viziunile si planurile ideale nu sunt intotdeauna conforme cu realitatea “din teren”.
Sa presupunem ca tocmai ai coborat dintr-un avion, te asezi cu un zambet visator langa banda si astepti. Te fura proiectiile noii aventuri cand te trezesti la un moment dat ca multimea din jurul tau s-a cam evaporat, iar banda se invarte in gol. Goale sunt si mainile tale :D.
Ce faci cand te trezesti fara bagaj intr-un aeroport
- Incearca sa controlezi frustrarea si sa tratezi situatia cu calm
Intr-adevar, situatia este stresanta si extrem de neplacuta, dar panica si nervii nu-ti sunt acum deloc de folos. Nici gandul ca fara bagajul de negasit, vacanta ta nu poate continua.
In primul rand, trebuie sa stii ca potrivit cifrelor, 79% din bagajele care nu ajung pe banda, ajung in cele din urma la destinatie, dar cu intarziere. Datorita WorldTracer, bagajele se indentifica in medie in 48 de ore. Cumva, majoritatea bagajelor se incurca pe traseu si din totalul celor care nu ajung la timp la apartinatori, doar 2% se pierd cu adevarat.
- Adreseaza-te biroului de bajaje pierdute
Recomandam sa rezolvi situatia pe loc, chiar daca te asteapta cineva in aeroport sau te gandesti ca vei putea suna in call center dupa ce te dezmeticesti si instalezi la hotel.
Este important sa stii ca cu cat anunti compania aeriana mai devreme, cu atat mai devreme vor demara si ei procedurile de cautare.
De asemenea, plangerea in sine iti aduce beneficiul de a fi despagubit pentru anumite cheltuieli pe care esti nevoit sa le faci din cauza pierderii bagajului.
In plus, unelele companii aeriene chiar au prevazut in termeni si conditii ca cererile pentru bagaje pierdute sa fie facute intr-un anumit interval de timp de la data constatarii.
Nu uita: Intotdeauna pentru o astfel de reclamatie se cere un numar de inregistrare, iar pentru orice document completat in format fizic si lasat la un ghiseu ar trebui sa ramai si tu cu o copie / dovada.
In cazul in care ai ratat cumva acest pas, recomandam sa contactezi compania aeriana atat prin call centerul disponibil, dar si prin pagina de social media. Cu toate ca te astepti ca in call center sa gasesti toate raspunsurile la intrebarile tale si actiune rapida, este important sa stii ca procedurile de call center pot ingreuna situatiile si de multe ori oamenii de social media ajung mai repede si mai usor la solutie.
- Continua-ti calatoria, dar nu te lasa doar la mana companiei aeriene
Trebuie sa stii ca majoritatea companiilor aeriene ofera despagubiri pentru bagajele pierdute sau intarziate. Mai exact, chiar daca ai incheiata o asigurare de calatorie care te va despagubi la adevarata valoare a bagajului, compania aeriana iti va acoperi cheltuielile necesare. Asa ca mergi sa-ti cumperi produsele de igiena, un rand de haine si pastreaza bonurile. Acestea iti vor servi drept dovada in vederea despagubirii.
Bine de stiut: Nu astepta telefonul norocos. Suna tu si preseaza pentru solutionare sau updateuri. Nu te astepta sa-ti trimita cineva un formular de completat in vedere despagubirii, ci cere-ti tu acest drept. Cumva, trebuie sa intelegi ca nu va veni compania aeriana sa-ti ofere benevol compensatii pentru neplacerile cauzate. Vei fi nevoit sa le ceri singur.
- Pregateste-te inainte de calatorie nu doar pentru un bagaj pierdut, ci si pentru orice alta neplacere
Evident ca nimeni nu ar trebui sa plece la drum intr-o nota pesimista, dar ce-ar fi daca te-ai pregati pentru eventualele situatii neplacute, fix cum iti pregatesti outfiturile pentru noua aventura. E un fel de smart checkilst. Se poate si fara, dar ce bine ar fi de le-am avea.
Asadar, cum te poti pregati mai bine pentru un bagaj pierdut inainte de a pleca in calatorie
- Actele se tin ca banii, nu la sutien in zilelele noastre, dar neaparat in bagajul de mana. La fel se tin si telefonul mobil, laptopul si incarcatoarele. Bine ar fi ca si articolele strict necesar sa fie tinute intr-o borseta tot cat mai aproape de tine, in bagajul de mana.
- Prima poza din calatorie este chiar poza bagajului tau. Capteaza o imagine a bagajului tau cu tot ceea ce contine. Iti poate folosi ca story in Instagram sau ca dovada de depagubire. Speram ca varianta 1 va fi castigatoarea, dar stim sigur ca si in varianta 2 vei iesi pe plus.
- Multe trolere arata asemanator, daca nu chiar la fel, iar asta poate genera confuzii din partea altui pasager grabit. Personalizeaza-ti bagajul prin orice nota distinctiva posibila: un martisor in primavara, un iepuras de paste, o floarea soarelui de vara, orice, absolut orice nota distinctiva, atat de insignifianta, iti poate salva calatoria.
- Oricat de neplacuta este asteptarea, incearca sa ajungi in aeroport conform recomandarilor si anume cu 2 ore inainte. Formalitatie de check-in nu se fac in ultima clima pentru ca si cei care opereaza bagajele au nevoie de timp pentru a le transporta la cala.
Bine de stiut: In momentul in care vei completa un formular de pierdere a bagajului, ti se vor solicita:
– nume complet
– adresa de rezidenta
– date de contact
– data, locul in care s-a pierdut bagajul, numarul zborului
– descrierea cat mai exact a continutului
De asemenea, este important de stiut ca orice reclamatie cu privire la pierderea unui bagaj se trimite in maximum 7 zile de la data zborului, iar suma maxima de despagubire in cazul pierderii sau distrugerii este de 1100 euro.
Indiferent ca bagajul tau contine o valoare mai mare sau nu, o asigurare de calatorie costa cam cat o cafea si un sandvis in aeroport. Incheie intotdeauna asigurarea de calatorie inainte de a pleca la drum, iar buzunarul tau va fi protejat.
Lasă un răspuns