In calatorie pe timp de COVID
Dupa aproape 2 ani de pandemie putem spune clar ca planificarea si plecarea in vacanta este mai dificila, implica mai multe riscuri, dar nu este imposibila. Ne putem bucura inca de city breakuri, de plaje mai salbatice, chiar si populare, de trasee de munte autohton sau in paduri salbatice, departe de tot ceea ce este cunoscut si confortabil, dar trebuie sa avem mereu in vedere limitarea raspandirii bolii si asigurarea ca in caz de nevoie ajutorul medical este accesibil.
Cum a schimbat pandemia obiceiul de calatorie
Pandemia a generat cu siguranta o situatie fara precedent in domeniul turismului si asta oriunde in lume, nu doar pe plan local. Daca in 2020 calatoriile internatioanale cu scop recreativ au fost anulate, anul acesta au reinceput usor, usor sa revina la normal. Cu toate acestea, analizele efectuate asupra spatiilor de cazare ne arata ca apetitul calatorului a crescut pentru locurile izolate, plajele pustii si mai putin cunoscute.
De asemenea, in ceea ce priveste serviciile accesate, turistii cauta pachete flexibile, zboruri care pot fi anulate sau modificate cu usurinta, cazari ce pun la dispozitie anulare gratuita sau plata la cazare. Cu alte cuvinte, exista inca o retinere in a plati pentru o calatorie si se ia in calcul o eventuala anulare, conturandu-se, asadar un profil al turimsului mai calculat si precaut.
Ce trebuie sa stii inainte de a pleca in calatorie in afara tarii
– Cea mai importanta etapa inainte de a pleca in calatorie in afara tarii este sa verifici regulile de intrare si carantinare in tara respectiva, iar daca pleci cu masina, atunci este necesar sa verifici si situatia pentru tarile de tranzit. Pentru a te informa in acest sens, poti consulta siteul Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor. Este actualizat zilnic si iti va pune la dispozitie toate informatiile necesare.
– Indiferent ca pleci intr-o calatorie planificata cu mult timp in urma sau ai prins o oferta last minute, verifica inainte de plecare situatia locala cu privire la cazurile de infectie si care este trendul. Verifica inclusiv siteurile autoritatilor locale pentru a-ti forma o mai buna imagine asupra restrictiilor. O vacanta poate fi compromisa daca, de exemplu, in zona sunt restrictii de circulatie sau totul se inchide in weekend.
– De asemenea, poti lua legatura cu hotelul pentru verifica daca dispune de toate masurile necesare preventiei. Mai ales daca pleci in vacanta cu copiii aceasta etapa este absolut necesara. Nu strica nici sa arunci un ochi asupra recenziilor cu privire la locatia in care urmeaza sa ajungi. Nu putine au fost situatiile in care rezervarile au fost anulate “la fata locului” invocandu-se motivul pandemiei.
– Incheie o asigurare de calatorie. Indiferent ca esti vaccinat sau nu, ai facut boala in ultimele 6 luni sau nu, acum este mai necesar ca niciodata sa pleci la drum asigurat. O asigurare de calatorie costa mai putin decat un pranz in orice capitala europeana, dar te poate salva de costuri colosale, atat provenite din infectarea cu Covid, cat si din alte accidente imprevizibile, Calculeaza tarife si comanda asigurarea de calatorie online. Verifica, de asemenea, cu atentie conditiile de asigurare pentru a sti cu exactitate ce este acoperit in caz de boala.
– Desi nu este un scenariu dezirabil este bine sa tii cont de ipoteza imbolnavirii si pregatirii pentru aceasta situatie. Oricat de mult te-ai proteja, riscul exista, iar daca ti se va intampla important este sa fii pregatit pentru o eventuala carantinare, spitalizare si tot ceea ce implica un asemenea eveniment. Pleaca la drum cu lectia facuta si redu la minimum orice risc care iti poate perturba vacanta.
– Ia in calcul cheltuieli mai mari decat calatoria in sine. O eventuala imbolnavire poate genera cheltuieli suplimentare pentru care este bine sa ai rezerve. De exemplu, o carantinare in tara de calatorie genereaza costuri suplimentare. Pune-le pe lista si nu uita ca asigurarea de calatorie despagubeste de regula banii achitati de tine, nu plateste in momentul in care accesezi un serviciu.
Ce faci daca esti in calatorie si esti confirmat pozitiv
Te afli deja in vacanta si manifesti simptome specifice precum oboseala extrema, tuse seaca sau chiar temperatura, atunci primul lucru pe care il poti face este sa suni la linia verde din tara respectiva si daca ai posibilitatea, sa faci rapid un test. In acest moment majoritatea oraselor mari, de peste tot in lume au spatii de testare gratuita, teste rapide in farmacii chiar si in supermaket, iar un test este la indemana oricui. Oricum, un apel la linia verde te va ajuta sa iti clarifici ce ai de facut pentru a primi ingrijiri medicale sau care sunt pasii administrativi specifici locului in care te afli.
De asemenea, este important ca pana la confirmarea testului sa reduci contactul cu alte persoane, iar daca este posibil sa intri in autoizolare.
In cazul in care rezultatul este pozitiv, atunci cu siguranta vei sta in carantina. Conform noilor reglementari, carantina este obligatorie 10 zile din momentul confirmarii. Ca regula generala, cei confirmati raman in camera in care au fost cazati, iar daca nu este posibil, autoritatile pun la dispozitie un nou spatiu de cazare. In cazul in care este nevoie de tratament sau ajutor , tot la linia verde vei putea afla toate informatiile.
Bine de stiut: In cazul in care doar o parte din membrii familiei au fost confirmati si alta nu, carantina se aplica tuturor si se recomanda carantinarea separata. Iesirea din izolare a celor care nu au fost confirmati, dar au fost contacti directi, de regula se face prin repetarea testului. Este important sa luati in calcul aceste aspecte inainte de a pleca din tara prin verificarea constanta a regulilor si restrictiilor locale.
In ceea ce priveste costurile generate de imbolnavirea in timpul calatoriei, acestea difera de la destinatie la destinatie. Sunt tari care acopera o parte din cheltuilile de cazare si care iti pun la dispozitie tot necesarul de alimente si igiena. Un exemplu in acest sens este Portugalia. Gasesti informatii despre aceste aspecte, pe siteurile locale sau la ambasade. Incearca, insa sa selectezi informatia si sa rezumi cautarile la siteurile guvernamentale oficiale. Evita grupurile de Facebook sau orice alte formurui de discutie intrucat pot genera dezinformare si mai ales panica inutila.
In concluzie, pandemia nu trebuie sa schimbe placerea ta de a calatori, dar este important in primul rand sa pleci la drum cu o asigurare de calatorie incheiata si apoi informat si asumat.
Lasă un răspuns