Ce este compensarea directa si cum i-ar ajuta pe cei care isi incheie RCA
Autoritatea de Supraveghere Financiara a transmis Parlamentului Romaniei proiectul de lege referitor la asigurarile RCA. Daca va fi adoptat, acesta va atrage dupa el modificari cu impact semnificativ atat in comportamentul Asiguratilor, cat si al Asiguratorilor.
Printre altele, cele mai importante subiecte propuse tin de o procedura de mult discutata si anume compensarea directa. Ce inseamna aceasta procedura? Ei bine, proprietarul de autovehicul care a fost pagubit in urma unui incident rutier si va avea o polita RCA valabila, va putea solicita despagubirea atat propriului Asigurator, cat si celui al partii vinovate.
De asemenea, stabilirea despagubirilor in caz de vatamare corporala sau deces se va realiza pe baza unor criterii generale de evaluare realizat de Institutul National de Medicina Legala.
Daca va fi pusa in aplicare, procedura compensarii directe va fi stabilita prin conventii multilaterale incheiate intre Asiguratorii RCA. Practic, Asiguratorul RCA al proprietarului de autovehicul prejudiciat va recupera contravaloarea daunei de la Asiguratorul RCA al persoanei vinovate.
Procedura de compensare directa ar putea fi aplicata daca se indeplinesc urmatoarele conditii:
- accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
- vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
- prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
- ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
- prejudiciile exclud vatamarile corporale.
Compensarea directa, insa, nu limiteaza persoana prejudiciata in procedura sa de a solicita despagubirea de la Asiguratorul persoanei vinovate de producerea accidentului auto.
Lasă un răspuns