In primul rand trebuie sa stii ca in Romania asigurarea locuintei este obligatorie. Practic, legislatia obliga orice proprietar de imobil sa incheie o asigurare de locuinta PAD, emisa de PAID (Pool-ul de Asigurare impotriva dezastrelor). Asigurarea PAD iti ofera o protectie de baza, acoperind 3 riscuri provocate de fenomene naturale: cutremur, inundatii si alunecari de teren, pana la limita de 10.000 sau 20.000 de euro, in functie de tipul constructiei. 

Incheie acum asigurarea obligatorie PAD la pretul de 10 sau 20 de euro, in functie de tipul locuintei, si esti asigurat impotriva celor trei riscuri catastrofice.

Daca iti doresti o asigurare complexa si completa pentru apartamentul tau, atunci, pe langa asigurarea obligatorie, alege si o asigurare facultativa de locuinta. Pentru aceasta ai o multime de posibilitati, piata fiind ofertanta la capitolul pachete de asigurare, important este sa-ti faci tu bine temele si sa stii ce ai nevoie. 

Care sunt, asadar, principalele criterii dupa care ar fi bine sa te ghidezi atunci cand cauti sa iti asiguri apartamentul in care locuiesti:

  1. Riscurile asociate cladirii

Cladirea si chiar caracteristicile zonei in care locuiesti sunt importante in evaluarea riscurilor la care esti expus si ceea ce ar trebui sa acopere o asigurare aleasa eficient. Daca, de exemplu, locuiesti intr-un bloc nou, la constructia caruia s-au folosit materiale de o calitate inferioara, atunci asigurarea ta ar fi bine sa cuprinda si daune precum spargerea tevilor principale de apa, acoperis, inflitratii in pereti, incendii, etc. Analizeaza bine riscurile generale ale cladirii si include-le in planul de asigurare. 

Bine de stiut: Apartamentele situate in cladirile incadrate prin raport de expertiza in clasa I de risc seismic nu se pot asigura fara receptia de terminare a lucrarilor de consolidare (Sursa https://asfromania.ro/uploads/articole/attachments/60d323a97493f672717392.pdf). 

  1. Bunurile din apartament 

Daca esti minimalist, iar gadgeturile nu fac parte din spatiul in care locuiesti, atunci nu prea conteaza acest punct, dar daca ai facut din casa ta si spatiu de lucru si apartament smart si bucatarie eficienta, atunci nu ar fi rau sa-ti acoperi investitia. O simpla inundatie iti poate genera daune masive mai ales la nivel de tehnologie. 

  1. Accidentele la care pot fi expusi membrii familiei care locuiesc in apartament

Ipoteza ca stai linistit pe canapea cu o carte in mana si deodata iti cade tavanul in cap e demna de un film prost dar, din pacate, stirile de la ora 5 sunt exemplu concret ca viata intrece imaginatia. Sunt oameni care sufera accidente grave in propriile locuinte, survenite atat din propriile neglijente, cat si din cele ale vecinilor, asa ca recomandam ca toate asigurarile de locuinta sa acopere si accidentele ce vizeaza membrii familiilor.

  1. Pagubele care pot proveni din locuinta ta si ii pot afecta pe ceilalti locatari ai cladirii

Pagubele care ii pot afecta pe vecinii tai se regasesc in limbaj de specialitate cu denumirea de asigurare de raspundere civila fata de terti. Daca, de exemplu, in timp ce iti renovezi apartamentul spargi conducta de apa si produci o inundatie vecinilor tai, o astfel de asigurare sau clauza iti va acoperi banii pe care trebuie sa-i platesti in vederea realizarii reparatiilor. 

Cum poti incheia asigurarea de locuinta obligatorie si facultativa? Unde mergi si cui te adresezi? 

Verifica calculatorul online de asigurare pentru locuinta, introdu datele solicitate in formular, iar aplicatia iti va genera ofertele disponibile. Poti selecta una dintre ele, daca se potriveste apartamentului tau. Daca nu stii ce varianta ti se potriveste sau ai nevoie de asigurare personalizata, pune intrebari. Intotdeauna un consultant profesionist, iti va raspunde pe indelete. 

Protejeaza cel mai de pret bun al tau. Incheie o asigurare de locuinta pentru apartamentul tau!