inundatii-in-romania

Imagine Gary Metherell – Wikimedia Commons

Primavara lui 2016 a cunoscut pana acum si temperaturi toride, dar si precipitatii abundende care au acoperit vreme de zile intregi o mare parte din tara. Iar potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), nici in urmatoarele doua saptamani lucrurile nu vor sta diferit. Vremea va ramane instabila in urmatoarea perioada, cu temperaturi ce nu vor depasi 13 grade Celsius si ploi care vor fi prezente aproape in fiecare zi, la inceput moderat cantitativ, dar care se vor transforma in aversa in perioada 12 – 16 mai.

Iar ca aproape in fiecare an, efectele precipitatiilor nu sunt deloc neglijabile. Numai in ultima saptamana viiturile au afectat gospodarii din Prahova, Cluj, Arges, Valcea si Arad. Iar zonele cele mai afectate de inundatii, in urma viiturilor, sunt locuintele din mediul rural, locuinte ce au si cea mai mica rata de acoperire in fata dezastrelor naturale. Practic, doar 20% dintre casele si gospodariile din Romania sunt asigurate pentru dezastrele naturale printr-o asigurare de locuinta obligatorie.

Ce nu stiu Romanii este ca printr-o asigurare PAD (asigurare obligatorie de locuinta) poti proteja prin 10 euro o locuinta de tip A (caramida nearsa sau orice material nesupus unui tratament termic ori chimic) sau prin 20 euro, o locuinta de tip B (din caramida, beton armat sau orice material rezultat in urma unui tratament termic sau chimic). Asadar, prin 10 sau 20 de euro, o locuinta poate fi protejata in fata dezastrelor naturale precum: inundatii, cutremure si alunecari de teren. Iar aceasta este un tip de asigurare obligatore pe care romanii cu situatie financiara precara si ajutor social o pot achizitiona cu subventie de la stat.