1.500 de garantii, 133 mil. Lei pentru ”Prima Casa”
De la inceputul anului 2016 au fost acordate prin programul ”Prima Casa” peste 1.500 de garantii, cu o valoare totala de 133 milioane lei, a anuntat Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
„Programul Prima Casa s-a derulat fara intreruperi, astfel ca de la inceputul anului 2016 au fost acordate un numar de peste 1.500 garantii, cu o valoare totala a garantiilor acordate de peste 133 milioane lei. Media zilnica a solicitarilor de garantare in luna ianuarie 2016 se situeaza la cca 150, iar in ultima perioada s-au inregistrat peste 240 solicitari de garantare pe zi”, prezinta Autoritatea intr-un comunicat.
Tot in aceleasi declaratii este mentionat faptul ca in 2016 ”Prima Casa” are un plafon total de garantare de 1.69 miliarde lei si ca toate bancile participante dispun de plafoane aprobate potrivit legii pentru acordarea de credite garantate.
Asigurarea de locuinta si ”Prima Casa”. Ce trebuie sa stii
Cand semenezi un contract de creditare pentru “Prima Casa” banca iti poate ADAUGA la rata si asigurarea de locuinta obligatorie (PAD), plus cea facultativa. De cele mai multe ori, daca iti inchei asigurarea de locuinta prin banca creditoare ajungi sa platesti prime de asigurare mult mai mari decat daca ti-ai incheia asigurarea pe cont propriu. In mod normal banca nu te poate obliga sa inchei asigurarea la compania cu care colaboreaza. De aceea este bine sa iei in calcul si alte variante de asigurare inainte de a accepta conditiile bancii.
Cum procedezi daca vrei sa inchei asigurarea de locuinta pe cont propriu:
- Ceri de la banca informatii cu privire la riscurile pe care asigurarea de locuinta trebuie sa le acopere. De retinut este ca banca impune riscurile strict pe imobil, nu si pentru bunurile din el.
- Tot la banca intrebi ce trebuie sa contina mentiunea de cesiune.
- Trebuie sa inchei atat polita de asigurarea obligatorie (PAD), cat si cea facultativa. Asigurarea obligatorie de locuinta are o prima standard de 20 de euro si acoperire 20.000 de euro pentru trei riscuri: cutremur, inundatii si alunecari de teren. Prima de asigurare facultativa este calculata in functie de valoarea locuintei si riscurile pentru care se doreste a fi acoperite.
Sursa: fngcimm.ro
Lasă un răspuns