scumipirea-rca-protest

Scumpirea RCA ii determina pe soferi sa iasa in strada si sa protesteze. Astfel, intre orele 9:30 si 15:00, astazi, centrul capitalei a fost blocat, la actiunea de protest fiind mobilizate in jur de 7.000 de autobuze, autocare si taxiuri ce apartin patronatelor cu activitati in domeniul transportului public de persoane, al transporturilor de marfa si autocamioane.
Protestul a fost aprobat de Primaria Capitalei, iar circulatia restrictionata incepand cu ora 5:00 pe Soseaua Kiseleff, de la Piata Victoriei pana la Piata Presei.

Care este pozitia autoritatilor in fata protestelor

„Prezentam scuzele noastre bucurestenilor pentru actiunea de protest care va afecta circulatia in zona centrala a orasului, insa aceasta este singura cale prin care autoritatile pot fi determinate sa inteleaga faptul ca institutiile trebuie sa fie in slujba cetatenilor si nu invers. Masurile luate in ultimul timp afecteaza atat transportatorii, cat si cetatenii posesori de autovehicule, care vor plati RCA de cca. 1.000 de euro anual, mult peste puterea financiara a romanilor.

De asemenea, cresterile de taxe din Transporturi vor afecta toate celelalte industrii si comertul, prin cresterea preturilor, astfel incat va produce o scadere a puterii de cumparare, ce-i va afecta pe toti romanii”, arata presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), Vasile Stefanescu, intr-un comunicat de presa.

Soferii care s-au mobilizat la proteste cer interventia autoritatii pentru un pret al primei de RCA suportabil, asta dupa ce tariful RCA a crescut cu peste 300 la suta in ultimele sase luni (pentru activitatea de transport persoane si transport marfa, inclusiv taxi).
O alta cerere pentru care soferii militeaza este eliminarea supraacizei, incepand cu ianuarie 2016, prin care operatorii de transport sunt obligati sa plateasca sume considerabile pentru difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale in autobuze, taxiuri. Acestia sustin ca nu au de ce sa plateasca o astfel de taxa deoarece altul este obiectul lor de activitate – transportul de persoane.