masina-second-hand

Acesta este un ghid practic pentru cei care au cumparat masina second hand din Romania si doresc sa o inscrie in circulatie.

Ce sa iei de la fostul proprietar:

• Cartea de identitate auto (CIV) – original si copie
• Certificatul fiscal din partea vanzatorului – original*
• Fisa de inamtriculare de la primarie
• Certificatul de inmatriculare al masinii (talonul) – original, pe care fostul proprietar a inscris transmiterea dreptului de proprietate**
• Contract de vanzare – cumparare (pentru PF) si factura + chitanta (pentru PJ)

*Certificatul fiscal expira in termen de 30 de zile de la data emiterii, timp in care va trebui sa inregistrezi autovehiculul la directia de taxe si impozite locale si sa o inmatriculezi.
**Daca nu inmatriculezi masina in termen de 30 de zile de cand s-a incheiat contractul de vanzare – cumparare (sau s-a emis factura) este bine sa nu fie mentionat pe talon numele noului proprietar. Aceasta mentiune faciliteaza identificarea situatiilor in care cumparatorul circula cu masina dupa trecerea celor 30 de zile, fara ca masina sa fie inmatriculata. In lipsa acestei mentiuni, identidicarea acestor cazuri este dificila. In schimb, daca se constata nereguli, politistul poate dispune imobilizarea masinii.

Cu ce mergi la inmatriculare:

• Cerere inmatriculare (formular tip).
• Fisa de inmatriculare vizata de radiere din partea Directiei Impozite si Taxe Locale de care apartine vanzatorul si vizata de inscriere din partea DITL de care apartine cumparatorul.
• Certificatul fiscal din partea vanzatorului.
• Certificatul de inmatriculare al masinii.
• Cartea de identitate auto.
• RCA valabil ( minim 6 luni) pe numele noului proprietar – original si copie.
• Taxa de inmatriculare – 60 lei, care se achita la Directia Impozite si Taxe Locale de care apartii.
• Taxa de talon – 37 lei, care se achita la CEC.
• Decizie calcul timbru de mediu si dovada de plata timbru de mediu sau adeverinta din care reiese nerestituirea taxei – original si copie.
• Contractul de vanzare – cumparare sau factura.
• Certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Roman (RAR) – original.*
• Cartea de identitate a noului proprietar – original si copie sau imputernicire + carte de identitate imputernicit sau CUI (pentru persoane juridice).
• Placutele cu numerele vechi de inmatriculare daca proprietarul este din alt judet sau se doreste modificarea numarului de inmatriculare.

*Pentru masinile care nu au trecut in cartea de identitate noxele, acestea se calculeaza si adauga la RAR. Atunci cand faci programare la RAR va trebui sa mentionezi ca este necesara si aceasta procedura. In momentul in care mergi la RAR trebuie sa ai ITP-ul valabil.

Care sunt pasii inmatricularii:

1: Registrul Auto Roman (RAR) – orice localitate

Prima etapa pe care trebuie sa o parcurgi este RAR-ul. Aici se verifica daca autovehiculul are probleme sau a fost furat. Certificatul este valabil 60 de zile. De aici trebuie sa obtii certificatul de autenticitate si daca este cazul sa se specifice pe CIV numarul de noxe.

2. Directia de taxe si impozite
In termen de 30 de zile de la data la care s-a incheiat contractual de vanzare – cumparare esti obligat sa declari masina in vederea impozitarii. Daca acest termen se depaseste vei fi nevoit sa achiti o amenda. Nu uita!Tot aici se achita si taxa de inmatriculare.

3. ANAF – in localitatea de resedinta
La ANAF mergi pentru a depune cererea de calculare a timbrului de mediu, pentru masinile care se inmatriculeaza pentru prima data, pentru cele care au fost deja inmatriculate, dar pentru care nu s-a achitat taxa de mediu sau a fost recuperata. Decizia o poti primi in cateva ore, in orasele mici, dar poate dura chiar si 2-3 zile in Bucuresti sau alte orase mai mari. Plata se poate face la ANAF.
Atentie: Tot de aici poti obtine adeverinta care atesta nerestituirea taxei de prima inmatriculare, taxa de poluare sau timbru de mediu.

4. Asigurator
Chiar daca fostul proprietar are asigurarea RCA inca valabila, in momentul in care mergi la inmatriculari esti nevoit sa atasezi in dosar si copie dupa asigurarea RCA, pe numele tau. Aceasta trebuie sa aiba valabilitate de minim 6 luni.

5. CEC
La CEC trebuie sa mergi pentru a achita taxa de certificat de inmatriculare, in valoare de 37 lei.

6. Serviciul de inmatriculari
Aceasta este ultima etapa pe care trebuie sa o parcurgi pentru a inmatricula masina pe numele tau. Aici vei plati si taxa pentru numarul de inmatriculare (40 lei sau 85 lei pentru numar preferential). Inmatricularea dureaza, in general, cam 2 ore, iar daca doresti numar preferential 3 – 4 ore. Daca esti din Bucuresti odata cu placutele de inmatriculare vei primi si certificatul. Daca esti din provincie, ti se va elibera o dovada de circulatie, valabila pentru 15 zile, timp in care vei primi certificatul la adresa de domiciliu.
Atentie: Certificatul de inmatriculare nu va fi inmanat decat titularului sau persoanei care are imputernicire.