condus-pe-vreme-rea

Imaginea Via Christian

Saptamana a inceput in aceeasi nota mohorata in care s-a incheiat si precedenta, iar primii care sunt afectati de conditiile meteorologice sunt probabil soferii. Ploile torentiale, lapovita si chiar ninsorile au afectat aproape toata tara, iar traficul bineinteles ca a fost dat peste cap. In aceste conditii, sofatul poate deveni destul de periculos daca nu esti prudent. Pentru a preintampina incidentele de trafic ar fi bine sa tii cont de cateva sfaturi de condus pe vreme rea, precum:

1. Redu viteza pentru a preveni acvaplanarea

Orice strat de apa de deasupra carosabilului micsoreaza aderenta dintre suprafata anvelopei si asfalt ceea ce poate genera derapaje ce nu pot fi controlate. Cel mai bun lucru pe care il poti face in conditii de vreme rea este sa conduci cu viteza redusa, sa pastrezi distanta si sa eviti baltile cat mai mult posibil pentru ca nu ai cum sa iti dai seama cat de adanci sunt. Totusi, daca te confrunti cu o situatie de acvaplanare, este bine de stiut ca exista cateva semne care anunta aparitia acesteia: turatia motorului creste brusc, iar masina incepe sa oscileze putin dreapta – stanga, din cauza lipsei de aderenta. Ca in orice situatie de criza, este indicat sa iti pastrezi calmul. Insa, calm sau nu, neaparat trebuie sa ridici piciorul de pe acceleratie si sa revii in pozitia normala de mers. Sub nicio forma sa NU pui frana pentru ca exista riscul de a intra intr-un derapaj incontrolabil, fara posibilitatea de a reduce viteza.

2. Fii atent la anvelope

De cele mai multe ori anvelopele sunt considerate componente mai putin importante ale autovehiculului, ceea ce este insa o greseala. Anvelopele sunt singurele zone de contact ale masinii cu suprafata carosabila. De aceea si intre anvelope si acvaplanare exista o stransa legatura in sensul ca poti evita o astfel de situatie nedorita daca mentii presiunea optima in anvelope.

Un alt lucru indicat sa il faci inainte de a porni la drum pe vreme rea, mai ales daca ai de facut un drum mai lung, este sa verifici indicele de uzura al anvelopei si sa le inlocuiesti, daca este cazul

Atentie la condus in orice conditii atmosferice si un sezon fara incidente!