Sezonul calatoriilor s-a deschis deja si se pare ca turistii acorda din ce in ce mai multa atentie locurilor in care calatoresc, bugetelor de calatorie si serviciilor pe care ar vrea sa le primeasca. De aceea, calatoriile origanizate in detaliu de turist sunt in voga, iar trendul este promitator.

Din fericire, acum avem la dispozitie multe tool-uri de calculare preturi, site-uri de booking, blog-uri de calatorie, asigurari de calatorie online, de unde avem posibilitatea de a primi toate informatiile de care avem nevoie si organiza calatoria pana la cele mai mici detalii. Ce se intampla insa atunci cand doresti sa mergi cu masina in vacanta? Regulile de circulatie, legile, interdictiile difera de la tara, iar daca nu esti pregatit risti amenzi subsantiale sau chiar penalizari mai grave.cu-masina-in-vacanta

Ce trebuie sa stii daca pleci cu masina in vacanta

Documentele personale si ale masinii

Daca vrei sa pleci cu masina in vacanta ai nevoie, pe langa documentele personale (buletin, pasaport, permis), de talonul masinii (cu ITP valabil J), asigurarea RCA valabila (neaparat cu cartea verde pentru tara in care urmeaza sa calatoresti; in cazul in care tara de destinatie nu este inclusa pe cartea verde, esti nevoit sa inchiei o asigurare carte verde suplimentara pentru tara si perioada de calatorie.  Nu uita de Vignietele pentru taxa de drum.

In cazul in care autoturismul este achizitionat in leasing ai nevoie de imputernicire din partea firmei de leasing.

Un alt document care nu este obligatoriu, dar este in avantajul tau sa il ai la tine este asigurarea travel. Este asigurarea pe care multi o ignora, dar este singura care iti este de folos daca te confrunti cu probleme medicale. `

Minori cu un singur parinte

In cazul in care un copil minor circula in afara tarii, doar cu un singur parinte, acesta are nevoie de o imputernicire, semnata in fata unui notar, de parintele absent. Daca ambii parinti lipsesc, copilul poate fi insotit de un tutore legal, care are nevoie pe langa imputernicire si de cazier judiciar.

Viza de turist

Chiar daca sunt multe tari in care poti calatori timp de 90 de zile fara a avea nevoie de viza, sunt tari in care vei avea nevoie de pasaport sau chiar viza de calatorie. In cazul in care pleci cu masina in vacanta si esti nevoit sa treci prin mai multe tari, Ministerul Afacerilor Externe a publicat pe site o lista cu conditiile in care poti calatori in calitate de turist, pentru fiecare tara in parte. De asemenea, daca ai nevoie de ajutor, poti apela la ambasadele si consulate locale.

Reguli de circulatie si penalitati

 Nu uita ca in afara tarii regulile de circulatie si legile sunt diferite de ale noastre. De exemplu, in daca circuli in Franta de la 1 iunie, esti nevoit sa ai in masina alcooltest. Daca vei conduce sub influenta alcoolului in Ucraina, Bulgaria, Spania, Italia, Turcia, Elveti si Germania, risti sa ti se confisce masina. Daca incerci sa scapi de radar si esti echipat cu detectoare sau GPS-uri dotate cu acest sistem, tine cont ca poti fi pedepsit prin amenzi de mii de euro, retinerea documentelor si a placutelor de inmatriculare sau cu inchisoarea. Singurele tari in care sunt permise astfel de sisteme sunt: Romania, Rusia, Ucraina.


i-Asigurare iOS i-Asigurare Android