Timbrul de mediu schimba din nou legeaTimbrul de mediu reprezinta un aspect important pe care soferii il au in vedere atunci cand achizitioneaza o masina, in special o masina second hand.  Si pentru Guvern lucrurile stau cam la fel. Legea privitoare la conditiile pe care proprietarii de autovehicule trebuie sa le indeplineasca pentru timbrul de mediu, a tot fost modificata pentru a se incadra in normele impuse de Uniunea Europeana si a ajuns momentan in punctul de a fi din nou modificata.

Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg a constatat ca timbrul de mediu este discriminator si reclama ca pentru masinile second hand inmatriculate intre 1 ianuarie 2007 si 1 ianuarie 2013 taxa este zero.

In 2013, Guvernul a hotarat, ca autovehiculele pentru care s-a achitat taxa auto in perioada 2007-2013, sa fie scutite de timbrul de mediu, cu scopul de a “evita dubla impunere pentru o marfa deja taxata”. Totusi, aceasta scutire, inseamna ca nu toate autovehiculele rulate in Romania trebuie sa plateasca timbrul de mediu, pe cand cele importate, da.

Pe baza acestor conditii de aplicabilitatea a timbrului de mediu, Maciej Szpunzar, avocatul general al Curtii de Justitie din Luxemburg, sustine ca modalitatea statului de a-si sustine obligatiile legale este incorecta.

A fost sesizat faptul ca taxa descurajeaza importul de autovehicule rulate, din moment ce o parte din masinile rulate in Romania sunt scutite de taxa auto, ceea ce este interzis de legislatia europeana.

Pentru a rezolva situatia, Guvernul este obligat fie sa elimine taxa si la autoturismele importate, fie sa elimine exceptia, conform careia autoturismele care au platit taxa auto in 2007 – 2013, sunt scutite de timbrul de mediu. Avand in vedere ca intentia Guvernului a fost, pana acum, sa limiteze importul de autoturisme, va ridica, probabil, exceptia.

Ce parere aveti despre aceste modificari si care credeti ca este cea mai buna varianta de a rezolva problema timbrului de mediu?

Info: Adevarul.ro