Daca intentionezi sa conduci sub influenta narcoticelor sau deja ai facut asta, atunci trebuie si sa iti asumi responsabilitatea faptului ca te pui atat pe tine in pericol, cat si pe ceilalti participanti la trafic. Drogurile precum, amfetamina, cocaina, canabisul sau extasy-ul afecteaza abilitatile de care ai nevoie in timpul condusului, incluzand viteza de reactie, auzul, capacitatea de a realiza mai multe task-uri in acelasi timp si alte abilitati cognitive precum procesarea informatiei sau abilitatile pshihomotorii. Iar daca faci un cocktail din alcool si droguri, repercusiunile pot fi devastatoare.

Cum afecteaza drogurile condusul

Drogul, in sens general, reprezinta o substanta care, atunci cand este absorbita de un organism viu, are capacitatea de a-i afecta una sau mai multe functii, de a declansa tulburari ale activitatii mintale, ale perceptiei si al comportamentului.soferi

 Amfetamina

Consumul de amfetamina poate interfera cu capacitatea de concentrare si amplifica tendinta soferului de a-si asuma riscuri. Asta, pentru ca substantele maresc viteza de reactie a corpului, fac inima sa lucreze mai repede si pompeaza adrenalina in sistem. Cat de puternica este amprenta amfetaminei depinde de greutatea, sanatatea soferului sau de frecventa cu care ia aceste narcotice.

Cocaina

O persoana care consuma cocaina se simte stimulata, in alerta, desi reactiile fizice sunt slabite. La fel ca in cazul amfetaminei, cocaina reduce capacitatea de concentrare si stimuleaza un comportament agresiv, ceea ce poate avea efecte devastatoare in trafic. Daca la consumul de cocaina se adauga si pastille pentru slabit sau antidepresive efectele pot fi detrimentale.

Marijuana

Marijuana este drogul omologat cu reducerea capacitatii de a conduce un autovehicul. Au fost identificate reducerea capacitatii de concentrare si dificultati in perceptia timpului si a distantei. Daca este combinata cu sedative si opiu poate creste anxietatea sau poate crea senzatii halucinante.

Efectele consumului de extasy

Extasy este unul dintre cele mai periculoase si populare droguri, printre tinerii din ziua de astazi. Si efectele extasy-ului determina performanta la volan, in sensul ca cel care consuma un astfel de drog se poate confrunta cu panica, leziuni cardiace si cerebrale, moarte prin hipertermie.

Marijuana

Marijuana este cunoscuta ca fiind drogul care reduce capacitatea de realizare a actiunilor care cer concentrare si coordonare, precum sofatul. De asemenea, afecteaza echilibrul, coordonarea si timpul de reactie. Ingreuneaza,  actiunile motorii si-l transforma pe cel care a consumat marijuana, intr-o persoana neindemanatica.

Multe dintre accidentele si decesele de pe drumurile Europene au fost cauzate de soferi care au consumat substante narcotice, iar studiile demonstreaza ca atat drogurile ilegale, cat si cele terapeutice pot afecta conducerea autovehiculelor, dar ca efectul variaza, bineinteles de la o substanta la alta si de cantitatea consumata.

Resurse: Observator.mednet

 


i-Asigurare iOS i-Asigurare Android