Noul cod rutier ii vizeaza pe soferii care nu respecta regula centurii de siguranta, care transporta copii de pana la 12 ani pe scaunul din fata sau care nu amplaseaza scaune speciale pentru copiii cu varsta de pana la 3 ani.

De asemenea, daca vorbesti la telefon in timp ce conduci si nu folosesti handsfree sau daca incalci limita de viteza risti sa primesti amenzi considerabile, iar daca nu le achiti la timp, ai putea ramane fara permis.

Noile prevederi ale codului rutier vor intra in vigoare incepand cu data de 6 februarie 2015, iar conform precizarilor, cei care sunt surpinsi ca vorbesc la telefon pot primi o amenda de 1.600 de lei. Tot atat vor avea de scos din buzunar si soferii care nu poarta centura de siguranta.cod rutier

Noul cod rutier si depasirea limitei de viteza

  • 51-60 km/h – se sanctioneaza cu amenzi din clasa a IV-a, adica intre 9-20 puncte amenda, respectiv intre 720 – 1.600 lei. La amenda se poate adauga si ridicare permisului de conducere pentru 90 de zile.
  • Peste 60 km/h – esti sanctionat cu amenzi din clasa a V-a, adica intre 21-50 de puncte amenda, intre 1.680 – 4.000 de lei, plus suspendarea permisului pentru o perioada de 180 de zile.
  • Peste 60 km/h, soldat cu un accident rutier urmat de pagube materiale – se aplica sanctiuni din clasa a VI-a, cu 51-120 puncte de amenda, intre 4.080 – 9.600 de lei, plus suspendarea permisului pentru 12 luni. In situatia in care depasirea vitezei se soldeaza cu un accident in care apar victime, amenda ramane la aceeasi valoare, dar perioada de suspendare a permisului creste la 24 de luni.

Aceste noi reglementari vin dupa ce nu cu mult timp un urma, septembrie 2014, in codul rutier au aparut modificari cu privire la transportul copiilor. Mai exact, soferilor li s-a interzis sa transporte pe scaunul din fata, copii sub 12 ani. De asemenea, cei care transporta copii sub 3 ani, sunt obligati sa le instaleze dispozitive speciale. Este obligatoriu ca acestea sa fie omologate si adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.

Ce parere ai despre aceste noi modificari?


i-Asigurare iOS i-Asigurare Android