Un imobil achizitionat prin programul ”Prima Casa” impune multe reguli pe care esti nevoit sa le respecti si de asemenea, poate genera cheltuieli mari, daca nu esti corect informat.

Printre obligatiile contractuale intra si asigurarea de locuinta, atat PAD-ul (asigurarea obligatorie de locuinta), cat si asigurarea facultativa de locuinta, ambele cesionate, in procent egal, in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice si a Bancii.

asigurare locuinta

Imagine Via Apartmenttherapy

Prima pe care trebuie sa o platesti pentru PAD este de 20 euro si acopera riscuri minime, de catastrofe naturale (inundatii, cutremur, alunecari de teren), pentru suma de 20.000 euro.

Alte riscuri pot fi acoperite prin polita de asigurare facultativa de locuinta, iar prima de asigurare variaza in functie de valoare, caracteristicile imobilului si riscurile integrate. Important este ca suma asigurata se stabileste in functie de valoarea de piata a imobilului, dar niciodata aceasta nu poate fi mai mica decat valoarea creditului contractat.

Printre cele mai importante riscuri care pot fi acoperite de polita de asigurare facultativa, se numara: incendiu, explozie, cutremur, avarie conducta de apa, furt, inundatie, cadere de corpuri, vandalism, terte persoane, etc.

De cele mai multe ori, banca creditoare iti baga pe gat polita de asigurare, iar asa risti sa platesti si cu pana la 50% mai mult decat ai plati in situatia in care ti-ai cumpara singur asigurarea. Putini insa, stiu ca au dreptul de a refuza serviciile bancilor si de a isi alege societatea de asigurare si pretul pe care il considera corect, atat timp cat asigurarea acopera riscurile conform cerintelor bancii si este cesionata corespunzator in favoarea statului si a bancii.

De asemenea, daca banca a incheiat deja asigurarea, in numele tau, ai dreptul de a rezilia contractual de asigurare, iar banca are obligatia de a primi noua polita si restitui banii.

Nu uita ca poti sa cumperi de pe site-ul i-asigurare.ro atat asigurarea obligatorie de locuinta cat si asigurarea facultativa de locuinta


i-Asigurare iOS i-Asigurare Android