prima masina

Imagine Via Pinterest

Marti, Guvernul a aprobat normele de aplicare ale programului “Prima Masina”. Potrivit proiectului, persoanele fizice pot beneficia de o finantare ce acopera maximum 95% din pretul de achizitie prevazut in factura proforma. Statul va garanta 50% din finantarea acordata.

Persoanele care doresc sa achizitioneze un autovehicul prin programul “Prima Masina” pot beneficia de o perioada de creditare de maximum 5 ani, iar costul masinii nu trebuie sa depaseasca 50.000 lei plus TVA.

De asemenea, proiectul de norme mai prevede ca pentru a intra in posesia unui autoturism prin programul “Prima Masina” aplicantii trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani si sa depuna un avans de cel putin 5% din pretul de achizitie. Cei care au 26 de ani sau trec de aceasta varsta trebuie sa depuna un avans de 10%, iar statul le va garanta 40% din finantare.

Pentru a beneficia de garantia acordata de stat, persoanele fizice trebuie sa faca dovada ca autoturismul ce urmeaza a fi cumparat este:

  • nou
  • produs in spatial intracomunitar sau provenit din import
  • indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului Euro 5
  • cumparat de la o firma care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor
  • la un pret de achizitie ce nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA.

Totodata, beneficiarul se obliga sa asigure autoturismul printr-o polita Full Casco fara fransiza, care acopera cel putin riscurile pentru furt si dauna si sa nu instraineze masina pe toata durata de valabilitate a garantiei. 

Programul „Prima Masina” va beneficia in acest an de un plafon total al garantiilor de 50 de milioane de lei.

Chiar daca una dintre conditii prevede ca autoturismul nu poate fi instrainat, totusi exista si o exceptie, care mentioneaza ca autoturismul achizitionat in cadrul programului ar putea fi instrainat, in anumite situatii, sub conditia achitarii integrale a soldului finantarii garantate.

i-Asigurare iOS i-Asigurare Android