Masina este pentru majoritatea celor care o folosesc, un obiect indispensabil. Ne face traiul mai usor si buzunarul mai gol. Am vazut deja ca luxul de a avea o masina ii costa pe romani echivalentul a 6 salarii medii pe economie. Ca sa nu sara insa, de aceasta suma, trebuie sa eviti costurile eventualelor reparatii, iar asta o poti face prin intretinerea masinii. Verifica frecvent starea masinii tale, schimba uleiul, verifica anvelopele, mergi in service pentru investigatii, ori de cate ori identifici o problema sau „bate ceva” :).

Fiecare producator de autovehicule a implementat la bordul masinilor un sistem de semnalizare care sa te atentioneze ca trebuie sa ii faci revizia. Exista insa situaii nesemnalate, pe care trebuie sa le verifici constant. Urmareste infograficul de mai jos si realizeaza un calendar al reviziilor tale. Asta te va ajuta sa conduci in siguranta, sa prelungesti durata de viata a masinii tale si sa economisesti bani.

Nu uita ca piesele si sistemele de bord difera de la producator, la producator. De aceea, este important sa consulti si sa tii cont si de specificatiile manualulul de utilizare. preventie

 

Cum sa economisesti bani prin intretinerea masinii

1-2 saptamani

a) Verifica nivelul uleiului: Uleiul se verifica, de regula, cu masina la rece. In alte conditii, nu obtii nivelul real, intrucat o parte din ulei ramane pe piese si pe peretii blocului motor. Verificarea se face, in mod normal, o data pe saptamana sau o data la doua saptamani, pentru uleiul de frana, servodirectie, racire. Aceasta masura iti asigura prelungirea duratei de viata a motorului.

b) Verifica presiunea anvelopelor: Economiseste combustibilul si prelungeste durata de viata a anvelopelor si bucselor de suspensie.

8000 – 12.000 km

Schimba filtrul si uleiul: Pe langa faptul ca lubrifiaza piesele mobile, reduce frecarea si prelungeste durata de viata a motorului, previne depunerea carbonului si noroiului pe motor.

25.000 km

a) Inlocuieste filtrul de aer al motorului pentru a proteja contaminarea acestuia si pentru a mentine consumul la un nivel optim

b) Verifica lichidul de transmisie: Masura este valabila doar pentru masinile care au cutie automata si asigura lubrifierea in momentul in care se schima viteza.

c) Inlocuieste filtrul de polen: Te ajuta sa tii praful la distanta, sa eficientizezi functionarea sistemului de incalzire si racire, sa minimizezi scurgerile pe piese si motor.

 Peste 50.000 km

a) Schimba lichidul de racire al motorului pentru a te asigura de lubrifierea pompei de apă si protejare anticorozivă față de metale.

b) Schimba uleiul de servodirectie daca vrei sa controlezi mai usor directia masinii.

c) Schimba lichidul de frana daca a ars sau continutul de umiditate este mai mare de 2%. Operatiunea trebuie realizata o data la 2 ani pentru a preveni pierderea capacitatii de franare si daunelor asupra sistemului ABS

d) Inlocuieste bujiile (la fiecare 60.000 km cu bujii din titan, la 80.000 km cu bujii din iridiu). Bujiile uzate pot provoca rateuri la motor sau deteriorarea cilindrilor, iar inlocuirea lor asigura o durata de viata mai lunga motorului si reduce emisiile nocive

70.000 km

 Verifica franele in service: O buna functionare a franelor previne accidentele si creste performanta condusului. O astfel de verificare implica si schimbul lichidului de frana si inspectia sau schimbul bucselor.

 95.000 km

Inlocuieste bateria: O baterie slaba iti poate ingreuna pornirea. De asemenea, faciliteaza uzura motorului.

 120.000 km

Inlocuieste cureaua de distributie. Cureaua de distributie, la fel si schimbul de ulei, depind foarte mult de specificatiile producatorului si de conditiile de drum. Exista masini pentru care producatorii recomanda acest schimb dupa un rulaj de 60.000km, altii pentru 180.000km sau chiar 240.000km. Avand in vedere conditiile drumurilor din Romania, recomandat este sa verifici starea masinii tale in permanenta si sa iu schimbi cureaua de distributie daca este necesar.

Pe langa reviziile de care trebuie sa tii cont odata ce ai parcurs o limita de kilometri, tine cont de faptul ca o masina curata iti protejeaza caroseria, previne depunerea noroiului pe interiorul jantelor si dereglarea echilibrului dinamic al rotii, dezinfecteaza partile interioare ce intra in contact direct cu pielea. Mentine in permanenta masina curata si efectueaza reviziile ori de cate ori este necesar pentru a evita costurile de reparatii.


i-Asigurare iOS i-Asigurare Android