traficTe plangi de traficul din Bucuresti si iti vine sa iti dai masina pe o bicicleta in fiecare seara cand iesi de la birou? Condusul de zi cu zi ti se pare istovitor si arunci tone de apelative la adresa autoritatilor? Cu siguranta nu esti singurul, dar situatia nu este atat de neagra pe cat pare.  Ce ai face daca ai locui intr-un oras precum Moscova, unde in orele de varf, media de intarziere este de 76 de minute?

Conform datelor raportate de TomTom Traffic Index, dupa analiza traficului din 180 de orase, la nivel modial, cei care fac naveta, pierd in medie 8 zile, de-a lungul unui an, blocati in trafic. Mai bine spus, pierd o mica vacanta, la bordul unei masini.

Cei care au identificat nivelul de congestie din cele mai aglomerate orase, vin si cu o solutie, care nu tine de evitarea zonelor populare in densitatea traficului. Acestia le sugereaza soferilor sa investeasca intr-un sistem de sunet sau sa descarce audio book-uri care sa le faca asteptarea mai placuta. De asemenea, participantii la trafic mai sunt incurajati sa isi descarce aplicatii, cu GPS, care sa le raporteze conditiile de trafic si alternativele pentru blocaje.

     Imagine Via Dirt.asla

Studiul realizat de TomTom Traffic Index se bazeaza pe compararea timpilor de calatorie in orele de trafic redus si orele de varf. In urma datelor raportate in timp real de GPS-uri s-a realizat un clasament al celor mai aglomerate orase din lume si din Europa.

Iata ce spun statisticile pentru mai marile orase din Europa:

  1. Moscova, Rusia: nivel mediu de congestie 74%
  2. Istanbul, Turcia: nivel mediu de congestie  62%
  3. Palermo, Italia: nivel mediu de congestie 39%
  4. Varsovia, Polonia: nivel mediu de congestie  37%
  5. Roma, Italia: nivel mediu de congestie  37%
  6. Dublin, Irlanda: nivel mediu de congestie 35%
  7. Marseiile, Franta: nivel mediu de congestie 35%
  8. Paris, Tranda: nivel mediu de congestie 35%
  9. Londa, UK: nivel mediu de congestie 34%
  10. Atena, Grecia: nivel mediu de congestie 34%

Chiar daca niciun oras din Romania nu se regaseste pe lista celor de la TomTom imi este greu sa cred ca mai ales atunci cand ploua, traficul nu este catastrofal.

i-Asigurare iOS i-Asigurare Android