anvelope de iarna

Imagine Via Pinterest

Legea care obliga soferii sa isi echipeze masina cu anvelope de iarna produce confuzie in randul acestora. Multi au dat curs vehicularilor nefondate care pun sub litera de lege echiparea masinilor cu anvelope de iarna, la data de 1 noiembrie.

Legea nu tine, insa cont de perioada calendaristica, ci strict de starea drumurilor:

Cei care nu respecta aceasta prevedere risca sa ramana fara certificatul de inmatriculare, dar si sa plateasca o amenda cuprinsa intre 765 si 1700 de lei, plus 9-20 puncte.

Daca ai masina echipata cu anvelope de vara si asfaltul este uscat, iar conditiile meteo sunt specifice iernii, nu vei fi sanctionat. La primii fulgi de zapada, insa, ai toate sansele sa fii oprit de politie si amendat.

Atentie: Este in avantajul tau sa montezi anvelopele de iarna, intrucat, odata cu instalarea temperaturilor mai mici de 10 grade Celsius se resimte comportamentul nesigur al masinii.

Un alt aspect ce are puterea de a-i duce pe soferi in eroare este numarul obligatoriu de cauciucuri.

Conform legislatiei:

  1. Autovehiculele de transport persoane, cu maxim 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al soferului, trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna pe toate rotile.
  2. Prevederea este valabila si pentru autovehiculele de transport marfa cu masa totala maxima autorizata mai mica (sau egala) de 3,5 tone.
  3. Pentru vehiculele transport marfa peste 3,5 tone si cele de transport persoane cu peste 9 locuri, legea prevede ca trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna doar pe axele de tractiune.

Pentru ca anvelopele de iarna sa fie acceptate, acesta trebuie sa fie inscriptionate cu simbolurile M (de la mud – noroi) si S (de la snow – zapada), adica:  “M+S”, “M.S”, “MS” sau “M&S”. Anvelopele marcate cu inscriptia “all season” nu sunt acceptate, iar soferii care aleg sa nu le schimbe nu sunt scutiti de amenda.

Daca data de inceput a echiparii autovehiculelor cu anvelope de iarna, a fost “stabilita” 1 noiembrie, bineinteles ca a fost exprimata si o data la care soferii ar putea renunta la anvelopele de iarna, si anume, 31 martie. Niciuna dintre aceste zile, insa, nu reprezinta subiectul legii discutate. Aceasta se aplica doar in conditii atmosferice de ninsoare, polei, gheata.


i-Asigurare iOS i-Asigurare Android