credit ipotecar

Astăzi revenim cu noi informații extrase din interacțiunea cu clienții i-Asigurare. Și pentru că octombrie este luna asigurărilor de locuință, accentul a fost pus și la noi pe acest produs. Ce am observat? După cum te așteptai probabil, am identificat noi abuzuri pe care beneficiarii asigurărilor de locuință sunt de cele mai multe ori constrânși să le suporte. Subiecții sunt, în cazul de față, beneficiarii creditelor ipotecare.

Accesarea unui credit ipotecar implică anumite costuri precum: comisioane, taxe notariale, taxe de evaluarea imobil și bineînțeles asigurare de viață și asigurare de locuință. Ca măsură de precauție, băncile pun asigurările de viață și de locuință sub semnul obligativității și ambele sunt cesionate în favoarea băncii.

Cei care au credite ipotecare în derulare plătesc pentru asigurarea de locuință, încheiată prin bancă sau cu o societate impusa de bancă, cu până la 50% mai mult decât dacă și-ar achiziționa singuri polița de asigurare de la un broker de asigurare.

Există trei situații:

  • fie banca îți încheie asigurarea de locuință cu o societate cu care colaborează, ceea ce înseamnă că și asigurarea, respectiv prețul primei de asigurare este ales tot de banca, iar de cele mai multe ori, oferta nu este în favoarea clientului;
  • fie ți se solicita să închei o asigurare de locuință cu una dintre societățile pe care banca le agreează, deci ai posibilitatea de a alege tu polița și prețul, dar dintr-o gama restrânsă de oferte;
  • fie banca îți solicită doar să ai o asigurare de locuință cu cesiune în favoarea băncii, indiferent de societatea pe care o alegi. Această variantă este justă și în beneficiul tău, întrucât ai posibilitatea de a alege societatea emitentă, riscurile pe care vrei să le asiguri și nu în ultimul rând prețul pe care ți-l permiți să-l plătești.

De regulă, banca menționează în contract societățile cu care agreează încheierea asigurărilor, însă iată ce arată condițiile preliminare de accesare a unor credite, la capitolul asigurări:

BCR

Asigurarea facultativă a imobilului achiziționat prin credit, cesionată în favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice și a băncii, pe toată perioada de creditare

Se obligă sa asigure locuința achiziționată din finanțarea garantată împotriva tuturor riscurilor și cesionează drepturile de despăgubiri în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice.

Banca Transilvania

Venim în ajutorul tău și îți oferim posibilitatea încheierii asigurării fără să fie nevoie să te deplasezi în alte locuri.

Cec Bank

Asigurarea împotriva riscurilor de calamitate a proprietății ipotecare este obligatorie, fiind necesară anterior acordării creditului.

Aceste informații sunt prezentate pe site-urile băncilor, la categoria credit ipotecar sau Prima Casă. Prin urmare, sunt bănci, precum BT, care te scapă de griji, dar și de bani, altele, care îți permit să îți alegi societatea de asigurare, dar care cu siguranță vor încerca să îți facă și ei o oferta. Dacă te afli într-o astfel de situație și nu ești constrâns contractual, încearcă să verifici și tarifele altor societăți de asigurare. Ai posibilitatea să găsești polițe cu aceleași riscuri asigurate și la aceeași sumă asigurată, dar la o prima mult mai mică.


i-Asigurare iOS i-Asigurare Android