10 aplicatii pe mobil care iti fac viata de sofer mai usoara

smartphone-page-alerteTehnologia mobila aduce mari schimbari in modul de abordare a tuturor aspectelor din viata noastra, chiar si asupra masinilor pe care le conducem. Aplicatiile dezvoltate pentru mobil au „capacitatea de a rationaliza” si simplifica tot ceea ce facem in masina noastra: pot identifica unde gasim loc de parcare, cat platim pentru combustibilul pe care il folosim pentru a ajunge la serviciu, ne pot avertiza de posibilele defectiuni tehnice ale masinii sau ne pot chiar avertiza ca ne expira ITP-ul.

De aceea, in acest articol am selectat 10 aplicatii pentru mobil care iti pot face viata de sofer mai usoara. Unele dintre aceste aplicatii sunt disponibile si pentru BlackBerry si Windows Phone, dar Android si iOS le incadreaza pe majoritatea.

Nu uita: Chiar daca cele mai multe dintre aceste aplicatii sunt usor de utilizat, folosirea smartphone-ului in timp ce conduci nu este deloc sigura si constituie contraventie.

Multe din aplicatii necesita si folosirea GPS-ului, ceea ce inseamna ca poate fi afectata bateria. Daca esti mereu pe drumuri nu uita sa iei cu tine un incarcator de masina.

aCar

Pret: Gratis, iar pentru Versiunea Pro – 19,77 Ron

Disponibila: Android, BlackBerry

aCAr este o aplicatie simpla si usor de utilizat care te ajuta sa gestionezi toate lucrurile care au legatura cu masina ta, prin intermediul unei interfate de utilizare atragatoare.

Pentru inceput, trebuie sa introduci informatii despre marca auto, model, an de fabricatie, etc. Din moment ce aCar are datele necesare despre autovehicul, are si posibilitatea de a efectua calcule utile pentru tine. De exemplu, pune in kilometraj si pretul combustibilului, de fiecare data cand alimentezi, iar aCar va calcula costul de functionare al masinii tale pe zi si pe kilometru. De asemenea, aplicatia va calcula cat de mult conduci in fiecare zi, prezice cand ar trebuie sa faci urmatoarea alimentare sau iti va genera un grafic cu eficienta combustibilului.

Inregistreaza de fiecare data cand iti duci masina la revizie sau reparatii, inclusiv costul si aCAr iti va calcula care este costul de intretinere al masinii tale. Aplicatia iti va aminti si cand este necesar sa faci urmatoarea revizie.

Alternative: My Cars (pentru Android) si myCARfax (pentru iOS si Android) sunt ambele aplicatii care gratis care iti ofera posibilitatea de a urmari datele despre intretinerile, reviziile auto.

Car Locator 

Pret: 13,17 Ron

Disponibila: Android

Aplicatia Car Locator face exact ceea ce spune ca face: localizeaza unde ai masina parcata si te ajuta sa gasesti drumul catre ea. Androidul salveaza in memorie pozitia masinii parcate in conformitate cu datele GPS.

Aplicatia are doua extensii: Harta si Detalii. Detalii iti permite sa afli cat timp a fost parcata masina ta (este un tool foarte bun pentru soferii din marile orase care sunt mereu pe fuga si folosesc masina in interes de serviciu), distanta pana la masina si directia in care se afla aceasta. Harta arata prin comparatie care este punctul in care te afli tu si cel in care se afla masina.

Car Locator, are de asemenea, cateva caracteristici suplimentare ce iti permit sa salvezii locatii sau sa faci fotografii cu locul in care ai masina parcata.

Singurul dezavantaj al aplicatiei este acela ca GPS-ul proceseaza uneori datele destul de greu. Acest dezavantaj, insa, poate fi evitat prin introducerea manuala a locatiei. Pe scurt, daca ceea ce ai nevoie tu este identificarea locatiei in care masina este parcata, aceasta este o aplicatie foarte buna. Cu toate acestea sunt si alte aplicatii, precum Waze si iOnRoad, care combina caracteristica definitorie Car Locator cu alte instrumente utile, cum ar fi raportarile despre conditiile de trafic sau pretul combustibilului.

Alternative: MyCar Locator Free ( pentru Android) si Honk (pentru iOS), ambele functioneaza cam in aceeasi directie in care functioneaza si Car Locator, insa Honk te poate directiona si catre statii de alimentare, ATM-uri, cafenele.

car locator

GasBuddy

Pret: Gratis

Disponibila: Android, iOS, BlackBerry, WindowsPhone

Aplicatia este foarte utila pentru cei carora le place sa calatoareasca.  Indica pe harta cele mai apropiate benzinarii, dar ofera si informatii despre pretul carburantului. Benzinariile apar fie in lista si aici sunt prezentate si preturile in functie de tipurile de combustibil (diesel, premium, etc.) fie pe o harta. Aplicatia foloseste informatiile primite de la alti utilizatori pentru a actualiza costurile pe care le are in baza de date. Utilizatorii sunt incurajati sa trimita astfel de informatii saptamanal, iar pentru cei mai activi se ofera diverse premii.
Alternative: AAA Mobile (pentru Ios si Android). Pe langa informatiile legate de pretul carburantului, aplicatia iti ofera gratuit informatii despre hoteluri, restaurante sau service-uri.

Car Monitor

car monitorPret: Gratis sau cu functionalitati extinse la 11, 86 Ron

Disponibila: iOS

Car Monitor este o aplicatie utila ce iti trimite notificari atunci cand trebuie sa faci revizia masinii sau cand iti expira asigurarea sau rovinieta. Totodata, aplicatia tine evidenta costurilor aferente masinii, genereaza statistici despre costurile de exploatare si consumul de combustibil.

O aplicatie similara, dezvoltata pe piata autohtona este i-Asigurare (pentru iOS si Android). Poate fi descarcata gratuit si pe langa notificarile pe care ti le trimite atunci cand iti expira asigurare RCA, Rovinieta, ITP-ul, iti ofera posibilitatea de a verifica tarife de la mai multe societati de asigurare si incheia asigurari RCA, locuinta si calatorie direct din aplicatie.

Witness Driving

Pret: 3, 80 Ron

Disponibila: iOS si Android

Aplicatia functioneaza ca o adevarata camera video in trafic. Poate surprinde accidente, infractiuni sau chiar sa extraga dovezi despre anumite evenimente din trafic, cu mentiunea ca aceste dovezi nu sunt oficiale. Dincolo de caracterul amuzant pe care il poate avea surprinderea unor momente haioase din trafic, folosirea unei astfel de alicatii costa destul de mult: o camera dedicata incepe de la 50 de euro si poate ajunge pana la 300 de euro. Pe langa caracterul de inregistrare a unor imagini, functionalitatile aplicatiei iti permit sa inregistrezi viteza, locatia GPS, acceleratia longitudinala si laterala.

iOnRoad 

iOnRoadPret: 16,51 Ron

Disponibila: iOS si Android

iOnRoad urmareste masinile din fata ta, iti trimite alerte cand creste riscul de coliziune, te ajuta practic sa eviti accidentele.

Aplicatia foloseste camera foto a telefonului si aplicatia GPS pentru a detecta cat de mult ti-ar lua sa te ciocnesti de vehiculul din fata ta, la viteza actuala.  In momentul in care riscul de coliziune creste, ecranul telefonului te averizeaza prin bule colorate de riscul aparut si iti arata care este calea de urmat pentru a evita accidentul: astfel prin culoare verde esti avertizat ca masina din fata este la peste 8 secunde departare, prin galben ca masina se afla la sub 8 secunde departare si prin rosu la sub 5 secunde.

Probabil ca te intrebi ce se intampla atunci cand circuli intr-o zona cu trafic bara la bara. Aplicatia promite ca are functionalitati care sa detecteze aceasta situatie si sa evite emiterea de notificari in momentul in care traficul incepe sa se miste din nou.

iOnRoad nu este o aplicatie de navigare, dar poate fi asociata cu  o serie de aplicatii de navigare precum Google Maps si Waze.  Ai optiunea de a afisa o bara de navigare in partea de sus a ecranului iOnRoad sau sa rulezi aplicatia in fundal (de la care vei auzi in continuare alertele audio) si cu aplicatia de navigare in prim plan.

Atentie: iOnRoad este o aplicatie inovatoare, dar este si o aplicatie care iti poate distrage atentia destul de repede. De aceea, este recomandat sa utilizezi aplicatia pe fundal astfel incat sa obtii informatiile audio.

 iWrecked

Pret: Gratis

Disponibila: iOS si Android

iWrecked a fost creata cu scopul de a eficientiza informatiile colectate despre orice coliziune auto in care ai fost implicat.

Pentru inceput, trebuie sa introduci cat mai multe informatii despre masina ta. In cazul in care ai un accident iWrecked iti cere o multime de informatii pe care le grupeaza in patru categorii: informatii legate de accident, despre celalalt sofer, politie si diverse. Unele din informatiile de baza se refera la locatia accidentului si ora, altele sunt detalii utile despre asigurare.

De asemenea, aplicatia iti permite sa adaugi poze de la accident impreuna cu informatiile tale. Desi o functionalitate utila ar fi aceea de a capta imaginile direct din aplicatiei, aceasta te trimite la camera telefonului, ulterior adaugi fotografiile la informatiile despre accident.

O functie foarte importanta a aplicatie este aceea ca in caz de accident va folosi GPS-ul pentru a localiza un serviciu de remorcare, taxi sau cea mai apropiata sectie de politie. De asemenea, poti apela contacte de urgenta direct din aplicatie.

Dezavantajul aplicatie consta in faptul ca trebuie sa introduci manual informatii ce tin de tipul de masina si modelul ei desi ar fi mai simplu daca ar exista un meniu de tipul drop-down. In plus, este nevoit sa tastezi tot manual contactele de urgenta. Nu ai posibilitatea de a le selecta direct din contacte. Dincolo de aceste neajunsuri iWrecked reprezinta o modalitate foarte buna de organizare a informatiilor ce tin de un accident.

Alternative: Auto Accident App (pentru Android) este o aplicatie ce poate fi accesata gratuit si care permite sa introduci informatii pertinente de la locul accidentului sau sa faci fotografii.

Torque Pro

Pret: 15,91 Ron

Disponibila: Android

Torque Pro este o aplicatie destinata oamenilor tipicari care vor sa stie tot ce se intampla cu masina lor, intrucat ofera posibilitatea de conectare la bordul masinii. Se realizeaza in urma unei conexiuni bluetooth ce retransmite informatii despre performanta motorului de la computerul de bord al masinii, la aplicatie.

In primul rand, cei care doresc sa folosesca aceasta aplicatie sunt nevoiti sa achizitioneze un adaptator bluetooth, care costa in jur de 24 de dolari. Odata ce ai intrat in posesia adaptorului trebuie sa-l conectezi la portul de sub volan apoi sa-l asociezi smartphone-ului. Apoi, adaptorul va incepe sa transmita informatii catre telefon in cateva minute.

Ce vei obtine? Poti vedea consumul masinii, datele legate de temperatura sau presiunea de la senzori, posibile erori pe care le raporteaza masina. Este o solutie foarte buna de folosit la drum lung intrucat poti realiza un registru al valorilor sau sa identifici problemele cu senzorii si masina.

De asemenea, aplicatia are o multime de plugin-uri pe care le poti descarca, majoritatea sunt gratis.

Trapster

trapsterPret: Gratis

Disponibila: iOS si Android

Daca esti vitezoman Trapster te poate ajuta sa eviti capcanele politiei sau radarelor, de asemenea iti poate trimite avertismente in legatura cu accidente, constructii, pericole rutiere, blocaje in trafic, conditii de drum, informatii ce sunt furnizate de membrii comunitatii Trapster.

Pentru a emite avertizari audio si vizuale pe smartphone, aplicatia solicita conexiune la internet si functia GPS a telefonului activata. Pentru cei care nu au conexiune la internet, aplicatia odata instalata, emite avertizari doar pentru camerele radar fixe din intreaga Europa doar din din baza de date deja instalata.

Mobil Team

mobilteamPret: Gratis

Disponibila: iOS si Android

Mobil Team este o aplicatie ce integreaza o multime de functionalitati pentru soferi si nu numai.

Prin voce live smartphone-ul tause transforma intr-o statie de emisie-receptie. Comunicarea se realizeaza prin intermediul unor canale predefinite pentru fiecare ruta in parte. De exemplu, canalul Bucuresti Tranzit iti permite sa intri in contact cu utilizatorii conectati pe acelasi canal si care se afla in aceeasi zona. Comunicarea se va face apasand butonul “Push to Talk”, sistem similar cu cel prezent pe statiile de emisie-receptie conventionale.

Tool-ul alerte si vizualizari fiecare utilizator are posibilitatea de a seta o noua alerta sau avertizare despre care ceilalti participant la trafic vor primi informatii prin notificare. Aceasta categorie cuprinde detalii despre: alerte radar, trafic ingreunat, accident, etc.

Aceasta functionalitate este utila atunci cand un utilizator a setat o alerta sau avertizare si nu se mai afla pe acelasi canal de comunicare.

De asemenea, aplicatia MobilTeam poate fifolosita in scop de socializare, bineinteles cu ceilalti soferi din trafic.

Evidenta consumului, evidenta pretului carburantului, sistem de alertare trafic, modalitati de identificare si interpretare a erorilor generate de computerul de bord, socializare, acestea sunt doar o parte din functionalitatile de care utilizatorii de smartphone-uri se pot folosi pentru a simplifica condusul sau relatia cu masina.

Selectia celor 10 aplicatii s-a realizat in functie de popularitate, numar de utilizatori, review-uri, insa lista este deschisa. Asa ca, te invit sa ne spui printr-un comentariu daca ai folosit aplicatiile mai sus descrise, care este parerea ta despre ele sau ce alte aplicatii ai recomanda soferilor.


i-Asigurare iOS i-Asigurare Android