auto toamnaImagine Via Aquieterstorm.tumblr

Prima zi de toamna iata ca s-a instalat, si chiar daca afara este inca foarte cald, prognozele meteo ne avertizeaza ca se apropie ploile. Cum iti pregatesti masina pentru astfel de conditii atmosferice? Iata 9 practici pe care nu ar trebui sa le treci cu vederea!

Verifica franele si anvelopele

Vremea nefavorabila asociata cu conditiile de drum din Romania sau alte pericole intalnite in trafic necesita un sistem de oprire bun. Asta inseamna frane si anvelope bune. Expertii ne spun ca in cazul in care anvelopele au un grad de uzura ridicat sau sunt mai vechi de 5 ani, acestea trebuie sa fie inlocuite. De asemenea, trebuie sa verifici presiunea pneurilor pentru a te asigura ca ai aderenta pe sosea.

Verifica luminile

Mergi de jur imprejurul masinii si verifica functionarea tuturor luminilor: faruri, stopuri, lumini de parcare, lumini de frana si urgenta. Inlocuieste becurile sparte sau arse. Asigura-te ca toate sunt curate. In cazul in care conduci un vehicul mai vechi  cu farurile de faza sigilate, te-ai putea folosi de lampile cu halogen pentru imbunatatirea vizibilitatii si condusului in siguranta.

Inlocuieste lamele stergatoarelor

Scopul lamelor este de a curata complet parbrizul. Stergatoarele crapate, uzate nu vor face fata precipitatiilor caracteristice lunilor de toamna. Verifica lama de cauciuc a stergatorului pentru a te asigura ca este flexibila si functioneaza.

Verifica sistemul de incalzire

Condusul fara un sistem de incalzire cu siguranta nu este prea confortabil atunci cand temperaturile sunt mai scazute. Ce este insa si mai important are legatura cu instalatia de dezaburire: ventilatorul cu aer cald de la parbriz si instalatia de la luneta.

Verifica bateria

Pentru a porni motorul pe vreme rece ai nevoie de o baterie complet incarcata. In cazul acesta ar trebui sa ai bateria verificata de un tehnician auto care o si poate inlocui. Daca vezi semne de coroziune pe bornele bateriei sau terminatiile cablurilor sau daca identifici o conexiune slaba inseamna ca bateria masinii tale are nevoie de atentie.

Schimba filtrul de aer si ulei

Daca uleiul este murdar sau a trecut perioada maxima de uzanta ar trebui sa-l inlocuiesti. De asemenea, verifica filtrul de aer pentru a te asigura ca este suficient de curat pentru a functiona corespunzator. In cazul in care nu se vede lumina cand il tii in sus la un bec de 60 de wati este timpul sa il inlocuiesti.

Verifica sub capota

O simpla ridicare a capotei te ajuta sa identifici semnele de uzura sau elementele care necesita inlocuire. Uita-te dupa scurgeri, fisuri, verifica partea interioara a curelelor de transmisie. Daca ai obersevat un zgomot la motor, mergi la un mecanic autorizat pentru a inspecta cu atentie motorul si a demara reparatiile necesare.

Verifica nivelul lichidelor

Aceasta verificare include lichidul impreuna cu uleiurile de transmisie, frana. servodirectie si nu in ultimul rand calitatea antigelului. Asigura-te ca toate sunt peste nivelul minim necesar si umple din nou daca este cazul.

Curata in permanenta masina

Desi acest sfat este valabil pentru orice anotimp, in caz de vreme rece sau precipitatii abundente este si mai important sa ai masina curata. Asta pentru ca fiecare masina are sub capota un grilaj de scurgere pentru a elimina apa de ploaie, iar in cazul in care masina nu este spalata exista riscul sa se depuna praf, frunze, mizerie.


i-Asigurare iOS i-Asigurare Android