opel corsa

Imagine Via Boxautos

In urma cu 4 ani, Guvernul isi propunea sa lanseze programul ”Prima Masina”, cu avans de cel mult 7% din pretul autoturismului si o perioada de creditare de pana la 7 ani. Proiectul a revenit in atentia Guvernului, iar daca va fi implementat, cei care vor putea beneficia de el sunt tinerii sub 35 de ani, care nu au avut niciodata o masina in proprietate.

Pretul maxim al unei masini ce ar putea fi cumparata prin programul ”Prima Masina” nu este inca stabilit, insa se vehiculeaza ca ar putea ajunge pana la 14.000 de euro, cu TVA.

Programul ”Prima masina” pare a fi foarte avantajos si pentru producatorii de masini cu preturi mai mici. De exemplu, reprezentantii Dacia sustin ca exceptand Dusterul, toate celelalte modele (Dacia Logan, Sandero, Lodgy) pot fi vandute prin acest program, intrucat nu depasesc plafonul.

Pentru cei care isi doresc Opel, pot alege intre Astra si Corsa, iar pentru autoturismele Ford, modelele Fiesta si B-Max se califica pentru finantare.

Pe de alta parte, dealerii auto, sunt ceva mai reticenti si sustin ca succesul programului tine de gradul de indatorare al romanilor. Dat fiind faptul ca sunt multi cei care au apelat la programul ”Prima casa”, nu se mai incadreaza si la ”Prima masina”. Solutia pe care Cristian Preoteasa, reprezentant dealer auto Skoda, o evidentiaza, tine de ”o crestere la 60% a gradului de indatorare”. Momentan romanilor li se accepta un grad de indatorare de pana la 1/3 din venituri.

Achizitionarea unui autovehicul prin „Prima Masina” pare cu atat mai avantajos, cu cat piata auto second hand este in declin. Taxa de mediu pe care noii proprietari sunt nevoiti sa o plateasca este mult mai mare pentru masinile vechi, iar acest factor diminueaza puterea de cumparare,

Programul ”Prima masina” ar putea fi lansat la 1 octombrie, iar prin intermediul lui ar putea fi achizitionate 5.000 de autoturisme noi pana la sfarsitul anului.

 Ce parere ai despre program?