asigurare locuinta

Imagine Via Goodshomedesign

Ce este asigurarea facultativa de locuinta

Asigurarea facultativa de locuinta este un produs prin care se pot asigura apartamente, case sau imobile in fata unor riscuri consemnate in contractul de asigurare.

Asigurarea facultativa de locuinta nu o include si pe cea obligatorie. In cazul in care asiguratul decide achizitionarea unei astfel de polite este nevoit sa incheie in prealabil si o asigurare obligatorie de locuinta. Asigurarea obligatorie, pentru un pret fix de 10 Euro, locuinta de tip B si 10 Euro, locuinta de top A, ofera protecte minima si se reduce la trei riscuri: incendiu, alunecari de teren si inundatii. Incheierea unei asigurari facultative, este, daca vrei, o completare intre valoarea reala a locuintei si suma asigurata obligatoriu.

Ce riscuri sunt acoperite de asigurarea facultativa de locuinta

Inainte de a achizitiona o asigurare de locuinta trebuie sa stii ca riscurile acoperite de asigurarea facultativa de locuinta difera de la un Asigurator la altul, chiar daca unele pachete poarta denumiri asemanatoare. De aceea, este important sa te informezi cu privire la aceste detalii si sa iti citesti cu atentie contractul.

In general insa, riscurile de baza (cele acoperite si de asigurarea obligatorie de locuinta) sunt preluate si in acest tip de asigurare, la care se adauga:

 • Trasnetul;
 • Explozia;
 • Caderea de corpuri pe locuinta asigurata.
 • Riscurile Atmosferice (furtuna, grindina, ploaie torentiala, inundatie, viitura, greutatea stratului de zapada/gheata, avalansa etc.);
 • Apa de conducta si refularea acesteia;
 • Coliziunea cu autovehiculele si vandalismul;
 • Distrugerile provocate de animale;
 • Accidentarea membrilor familiei/terte persoane;
 • Furtul bunurilor si al elementelor constructive;
 • Avariile centralelor termice;
 • Alte tipuri de costuri suplimentare necesare efectuarii reparatiilor.

Sunt societati de asigurare care asigura si alte tipuri de riscuri precum: riscuri politice (greve, tulburari civile) si vandalismul sau terorismul.

 !!!In privinta bunurilor, acestea pot fi asigurate in totalitate sau partial, in functie de riscurile pe care le identifici si suma pe care o aloci acestui tip de asigurare. De asemenea, riscul de furt se asigura numai impreuna cu celelalte riscuri.

Cum soliciti despagubirea pentru asigurarea facultativa de locuinta

In cazul in care un eveniment asigurat a produs daune locuintei tale sau a acidentat memebrii familiei/terte persoane trebuie sa formulezi o instiintare catre societatea de asigurare in care sa mentionezi data, locul si imprejurarile care au provocat evenimentul asigurat.

Urmatorul pas este sa completezi o cerere de despagubire in baza careia societatea de asigurare va initia procedura de constatare si despagubire.

In functie de dispozitiile consemnate in contractul facultativ de asigurare, plata despagubirilor se realizeaza dupa 15-30 de zile de la data depunerii documentatiei complete.

 Ti-ai incheiat asigurare facultativa de locuinta? Ce bunuri ai asigurat?