De ca te ori ai auzit sau folosit cuvantul franciză? Dar franşiză? Esti pro sau contra franşiză? Stii cum functioneaza mecanismul?
funy car
Imagine Via Pinterest
FRANCÍZĂ – Dreptul acordat de o întreprindere cu renume altei întreprinderi prin care aceasta din urmă poate să exploateze drepturile de proprietate intelectuală sau industrială ale francizorului, în schimbul unei contribuții financiare, în scopul producerii sau livrării de bunuri sau al prestării de servicii.
FRANȘÍZĂ – Clauză de asigurare în virtutea căreia asiguratorii sunt exonerați de anumite riscuri.
Cuvantul care face obiectul acestui articol este franşiza. O alta definitie a franşizei ar fi urmatoarea: franşiza este partea din dauna suportata de asigurat, stabilita fie ca valoare fixă, fie ca procent din suma asigurata ori din limita/sublimita de raspundere, fie ca procent din dauna.
.
Sa luam cateva exemple:
  1. Am o asigurare de locuinta. Suma asigurata este de 50.000 euro iar franşiza este de 2% in caz de cutremur, inundatii, alunecari de teren. In cazul producerii evenimentului pentru care exista franşiză (cutremur, inundatii, alunecari de teren), compania va despagubi asiguratului suma ce depaseste 1.000 euro. Mai exact, daca a fost cutremur, si in urma acestui eveniment reparatiile ar costa 1.500, tu suporti partea de 1.000 euro iar compania diferenta de 500 euro. Daca dauna este majora, iar costurile ajung la valoarea asigurata de 50.0000 euro, compania te va despagubi cu 49.000 euro.
  2. Am o asigurare CASCO cu franşiză de 100 euro/eveniment si 5% din suma asigurata la furt extern. Suma asigurata este de 10.000 euro. In cazul producerii unui eveniment care genereaza o dauna in valoare de 300 euro, tu vei plati 100 de euro, iar compania de asigurare va plati despagubiri in valoare de 200 euro. In cazul producerii unui furt in afara tarii, compania va plati ca despagubire 9500 euro.

Pe de alta parte, politele cu franşiză au de regula o prima de asigurare mai mica, iar acest lucru poate fi avantajos. Mare atentie! In cazul in care doresti sa repari o zgarietura folosindu-te de asigurarea CASCO si nu ai franşiză pe polita, este foarte posibil ca prima de asigurare sa creasca in anul urmator.

Cat de util ti se pare acest articol? Tu ce tip de asigurare alegi? Lasa un comentariu mai jos sau Facebook.